Connect with us

Kronika

Na današnji dan (21. prosinca) rođen Ivan Generalić

Objavljeno

-

U povodu 101. rođendana Ivana Generalića (21. prosinac 1914.- 27. studenoga 1992.), predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., predvođeni Mladenom Pavkovićem, novinarom i publicistom te predsjednikom ove Udruge danas su zapalili svijeće i položili cvijeće na grob ovog još uvijek najpoznatijeg hrvatskog slikara u svijetu, koji je sahranjen na mjesnom groblju u Sigecu.

[ad id=”93788″]

Generalić, koji je rođen na današnji dan, bio je iznimno aktivan i na početku stvaranja hrvatske države. Sudjelovao je na više humanitarnih likovnih kolonija, pa i na onoj prvoj, početkom 1992., u Hrvatskoj vojci, koju je organizirala IPD-e služba 117. brigade.

ivan generalićPavković je objavio i nekoliko knjiga o ovom velikom slikaru te CD s naslovom „Tako je govorio Ivan Generalić“, dok je na njegovu inicijativu na obiteljskoj kući Generalić u Sigecu svojedobno postavljena i spomen ploča. Također je dao prijedlog koji se i realizirao da u Koprivnici jedna ulica nosi njegovo ime.

Sada se koprivnički branitelji zalažu da se po Ivanu Generaliću jedna ulica ili trg nazove i u Sigecu, ali i da njegovo ime nosi i Galerija Hlebine.

Najžalosnije od svega je to da ovaj čuveni i iznimno cijenjeni doajen naivnog slikarstva za vrijeme života u Koprivničko-križevačkoj županiji nije dobio ni jedno značajno priznanje ili nagradu, iako je svojim djelima proslavio Podravinu, ali i Hrvatsku – rekao je Mladen Pavković.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari