Connect with us

Vijesti

na HRTu istraga zbog istupa Karoline Vidović Krišto u Njemačkoj

Objavljeno

-

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO kritizirala je Hrvatsku radioteleviziju tijekom nedavnog gostovanja u Njemačkoj, a prema svemu sudeći čini se da je predstavljena kao zaposlenica te kuće iako za to nije imala odobrenje. S HRT-a su nam službeno potvrdili kako je istraga u tijeku te da Vidović Krišto nije imala dozvolu za javne istupe u Njemačkoj.
Slika Hrvatske – sloboda medija i Hrvati izvan Hrvatske
Naime, proteklog tjedna Krišto je sudjelovala na tribini “Slika Hrvatske – sloboda medija i Hrvati izvan Hrvatske”, a tribina je održana u više njemačkih gradova. Predstavljena je kao urednica ukinute HTV-ove emisije “Slika Hrvatske” te je govorila između ostalog i o gledanosti HTV-a. Prema navodima hrvatsko-njemačkog mjesečnika Fenix, Krišto je u Frankfurtu govorila o nepravdi prema iseljenicima kada je uveden kodirani program za emisije nacionalne televizije.
“Zastupajući stajališta da je HTV, jednako kao i slične televizije drugih zemalja, treba omogućiti svojim državljanima izvana domovine gledanje HTV-a bez ograničenja, istakla je da su doznake koje u Hrvatsku šalju hrvatski iseljenici izuzetno važni za gospodarski razvoj zemlje”, piše hrvatsko-njemački Fenix. Isto tako Krišto je, kako je kazala, na vlastitom primjeru “pokazala da sloboda medija u Hrvatskoj nije potpuna”.
Gošća udruga i koordinacije HDZ-a u Frankfurtu
Njemački portal crodnevnik.de navodi da je Krišto govorila i na tribinama u hrvatskoj katoličkoj misiji München te je bila gošća hrvatskih udruga i koordinacije HDZ-a u Frankfurtu, a na njemačkom jeziku govorila u prostorijama Poljske katoličke misije.
“Na tribini u Frankfurtu, Vidović-Krišto je kritizirala HRT, jer je 1996. kodirala program s ciljem odvajanja iseljeništva, najveće gospodarske grane Republike Hrvatske. U tom smislu spomenula je doktorat novinarskog kolege s Deutsche Welle, u kojem se pokazuje da su, primjerice, bankovne doznake iz Njemačke veće od svih dotacija EU-a do sada”, prenosi crodnevnik.de.
Prema Etičkom kodeksu HRT-a novinari smiju javno govoriti i pisati o programu HRT-a no moraju svoje urednike i neposredne rukovoditelje unaprijed izvijestiti o namjeri. Isto tako, zaposlenici svojim istupom ne smiju “narušiti ugled svojih kolega te ugled i vjerodostojnost HRT-a”.
HRT: Vidović Krišto nije imala dopuštenje
“Karolina Vidović Krišto zaposlenica je HRT-a, formacijski raspoređena u Informativni medijski servis (IMS). Karolina Vidović Krišto nije imala dopuštenje Poslodavca za navedene medijske istupe. U tijeku je postupak  utvrđivanja činjenica”, glasi službeni odgovor s HRT-a.
Podsjetimo, “Slika Hrvatske” ukinuta je zbog emisije na temu “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”, koja je izazvala veliku buru u javnosti. Vidović Krišto u emisiji je pročitala pismo gledatelja koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom je uslijedilo i prikazivanje pojedinih isječaka iz kontroverznog filma “The Kinsey Syndrome” u kojem Christian J. Pinto, inače autor opskurne reputacije, nastoji moralno devalvirati znanstveni rad pionira seksualne revolucije Alfreda Kinseya.
HRT se odmah ispričao gledateljima emisije “Slika Hrvatske”, koja se emitira za iseljenike, te priopćio kako stavovi koji su izneseni u emisji Vidović Krišto nisu stavovi HRT-a. Osim isprike gledateljima, HRT je najavio da će zbog ozbiljnog narušavanja pravila struke te zloupotrebe položaja poduzeti oštre mjere.
index

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas