Connect with us

Herceg Bosna

Na Tomića njivi u Ljubuškom pronađeni ostaci fra Slobodana Lončara

Objavljeno

on

Među pobijenima u masovnoj grobnici Tomića njiva u Ljubuškom, nakon fra Martina Sopte, ovih dana pronađeni su i posmrtni ostaci fra Slobodana Lončara.

Zaključujući po tome vjerojatno su ih zajedno ubili. Bilo je to najvjerojatnije u noći 12./13. veljače 1945.

[quote]”Nakon prikupljanja novčanih sredstava za DNK analizu pobijenih u Knešpolju i dovršetku toga postupka, pristupili smo DNK analizi pobijenih na Tomića njivi u Ljubuškom.[/quote]

Uz navedenu dvojicu fratara pronašli smo i Grgu Marića, jer je njegova rodbina već dala uzorke krvi. Uskoro ćemo objaviti kada će se prikupljati uzorci krvi za druge pobijene pa će identificiranih biti više.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su novčano pomogli dosadašnje DNK analize ili će pomoći ovu posljednju u Ljubuškom”, priopćili su iz Vicepostulature Široki Brijeg

Fra Slobodan Lončar rođen je 1. ožujka 1915. u Vinjanima. Roditelji su mu bili Petar i Franjka r. Bago. Kršten je 3. ožujka 1915. u župi Sv. Jure u Viru. Na krštenju je dobio ime Ivan.

Pučku školu pohađao je na Posušju, a gimnaziju na Širokom Brijegu. Filozofiju i teologiju studirao je u Mostaru. Franjevački habit obukao je na Humcu 3. srpnja 1934., a vječne je zavjete položio 5. srpnja 1938.

Za svećenika je zaređen 16. lipnja 1940. u Mostaru. Kao župni vikar službovao je 1942. – 1944. na Širokom Brijegu odakle je premješten u Drinovce.

Tu su ga komunisti uhitili 9. veljače 1945., odveli u Ljubuški i ubili.

Razne činjenice iz prve ruke o komunističkom odvođenju fra Slobodana Lončara iz Drinovaca i ubojstva u Ljubuškom mogu se saznati iz knjige ”Apokaliptični dani«”fra Janka Bubala i iz knjige ”Fratar, narodni neprijatelj” fra Ratimira Kordića

Za sve pobijene u Ljubuškom, njih 62 (američki zrakoplovac već je predan obitelji), na Malu Gospu 8. rujna bit će služena sv. misa zadušnica.

Nakon toga slijedi pokop neidentificiranih tijela na Gradskom groblju, a posmrtni ostatci identificiranih tada će biti predani obiteljima i naknadno pokopani.

Fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar bit će pokopani u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 10. rujna.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari