Connect with us

BiH

Naši mostovi povezat će cijelu Neretvu

Objavljeno

-

Oni su se povezali, pokrenuli  i uspjeli,  a VI ????

Nikola Grmoja, profesor povijesti i zamjenik novoga gradonačelnika Metkovića. Član je Udruge Narenta koja je osnovana u svibnju 2010. U Metkoviću s ciljem „ povratka na opće ljudske i moralne vrjednote prepoznate u našoj kršćanskoj tradiciji koje su sustavno zatirane za vrijeme gotovo polustoljetne vladavine KP „ . Član je i  stranke Most koju su na posljednjim lokalnim izborima građani Metkovića prepoznali kao novu snagu u borbi za zajedničke ciljeve te im dali svoje povjerenje. Iz njihovih redova izabrali su gradonačelnika dr. Božu Petrova i njegove zamjenike Katarinu Ujdir i Nikolu Grmoju .

Gosp. Grmoja objasnite fenomen stranke mladih Most, ishodište, motivi, ciljevi, svrha

[dropcap]O[/dropcap]sobno Most ne bih nazvao fenomenom. Mislim da je fenomen što se takvo što nije dogodilo po cijeloj Hrvatskoj, premda ima sličnih primjera.

[pullquote_left]Nismo mogli, a nismo ni smjeli, stajati sa strane i gledati kako stihija nosi sve pred sobom.[/pullquote_left] Metković se desetljeće i pol koprcao zauzdan Gordijevim čvorom u koji se upetljao raznim političkim sukobima i zbog čega je grad gubo dah, rekao bih i duh koji je nekada imao. Počeli su nas napuštati mladi obrazovani ljudi, koji u rodnom gradu nisu vidjeli perspektivu, i to je bio znak za alarm najvišeg stupnja. Nekolicina nas, mladih intelektualaca, poštovatelja povijesnoga i kulturnoga naslijeđa svojega grada, svoje Doline i svoje Hrvatske, odlučilo je prije godinu dana poduzeti nešto za svoj grad. Motiv je bila budućnost naše djece, ali i naših roditelja koji su stvorili nas i sve što postoji u našemu gradu. Nismo mogli, a nismo ni smjeli, stajati sa strane i gledati kako stihija nosi sve pred sobom. Većina nas se otprije poznavala, dijelom sa studija, dijelom preko sličnih interesa koji su nas spojili. Svatko je imao svoj krug prijatelja i znanaca i tako smo doznali da u gradu ima jako puno mladih koji razmišljaju kao i mi. I to ne samo oni nego i njihovi djedovi i bake. Tada smo shvatili da nismo nikakvi donkihotovci koji žele jurišati na vjetrenjače. Cilj ili svrha našeg pokreta otpora-Most-svakako ima tu komponentu:željeli smo pokazati i dokazati da politika , tj. bavljenje politikom može biti častan posao na dobrobit cijele zajednice. U to vjerujem i Most će to dokazati.

 Most se stavlja u funkciju borbe protiv korupcije i nemorala, zato odbacujete svaku mogućnost koaliranja, i u gradu Metkoviću i u županiji, i na tome će te stajalištu ustrajati ?

mostPriznajem da je to bila hrabra odluka. Ali drukčije nismo ni mogli jer su iz protivničkih tabora stalno stizali spinovi da smo nečiji igrači. Stoga smo prije izbora potpisali javnobilježničke ugovore o suradnji i borbi protiv korupcije i nemorala. Predsjedništvo Mosta donijelo je odluku o odbacivanju bilo kakve postizborne koalicije. Izgleda da je to bio pravi potez jer su građani shvatili da mislimo ozbiljno i da njihov glas nakon izbora ne će otići nekomu drugomu, što je, na žalost, postalo uobičajenom hrvatskom praksom.

Postoje li mostovi koji povezuju Most i udrugu Narenta koja je i sama ostvarila veoma značajne aktivnosti u javnom životu Metkovića i Neretve općenito ?

Narenta je proizvod nas nekolicine intelektualaca koji su htjeli spojiti lokalno i domoljubno. Nismo više mogli gledati pasivnost mnogih domoljuba i agresivne istupe onih kojima je sve što ej hrvatsko strano i za koje je u hrvatskim dnevnim novinama unaprijed ostavljen prostor.Nema veze o čemu će takvi pisati, važno je da se protivi razmišljanju većine hrvatskih građana. Tako se malo po malo odgajaju novi naraštaji koji su posebice ranjivi.Udruga Narenta organizirala je čitav niz tribina na kojima su gostovali mnogi hrvatski intelektualci, ali šira javnost je za nas čula tek kad smo odlučno stali u obranu doline neretve i ukazali na katastrofu koja nam prijeti Gornjim horizontima.

Most u donosu na pelješki most, na problem rascijepljenosti hrvatskoga državnoga teritorija ?

Naravno da smo za most. To je jedino ozbiljno rješenje, a svaka ozbiljna hrvatska vlast s time treba računati. Priznali su to ( nevoljko ) i vladajući, čak i oni u njihovim redovima koji su nekada kategorično bili protiv. Što nam donosi sutra, nitko ne zna. Hrvatska mora biti povezana,a  dogodi li se, daj Bože, da uskoro i BiH uđe u EU, pelješki most ne će biti višak, bit će to trajni jamac razvitka Pelješca, Korčule i Mljeta, premda bih osobno taj „razvitka „ stavio pod kontrolu, a most stavio u funkciju lokalnog stanovništva koje mora ostajati na svojim ognjištima. Svaka druga računica teško je kockanje s opstankom hrvatskoga naroda na Pelješcu, Korčuli, Mljetu.

Društvo Neretvana i prijatelje Neretve doživljava prostor Neretve kao jedinstven prostor, bez obzira na podijeljenost državnom granicom koja već stoljećima dijeli isti hrvatski narod ali ga ne može razdvojiti niti razbiti. To svjedoči i vaš gradonačelnik rođeni Metkovac, koji radi u Mostaru,a  živi u svom rodnom Metkoviću. Načelnik općine Neum radi u Metkoviću a živi u Neumu. To svjedoče i mnogi drugi i s jedne i s druge strane granice. „ Neki „drugi“ to doživljavaju kao problem i rade protiv interes hrvatskog naroda:kako će se u tom slučaju postaviti Most ?

Samo oni koji pojma nemaju o povijesti doline Neretve mogu se zatvarati u vlastite torove te tako biti i ostati ovcama. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da dolina Neretve nije samo u Hrvatskoj, dobar njezin dio je silom povijesnih okolnosti ostao s druge strane granice koja praktično postaje granica EU. Naši će mostovi biti usmjereni i prema tom dijelu u kojemu također, živi naš narod, mnogi naši prijatelji i znanci. To je prostor s kojega su se stoljećima ljudi doseljavali u metković i bez obzira na granicu, neraskidivo je vezan s Metkovićem. Most će nastojati da s našim najbližim susjedima u BiH još više učvrsti gospodarsku, kulturnu i svaku drugu moguću suradnju. Tako će Grad Neretva biti još čvršći.

S.Š. -HS-

Kamenjar.info/kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari