Pratite nas

BiH

Nemoć, pjena na usnama i bizarne laži Vesne Škare Ožbolt

Objavljeno

na

Mogu donekle razumjeti napadaj bjesnila, pjenu na usnama, lavinu bizarnih laži i opći osjećaj umne i emocionalne nemoći, da ne kažem poremećenosti, kojima obiluje „Reagiranje” bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt (u daljnjem tekstu: VŠO) na moj esej o Slučaju Turudić što sam ga prošloga tjedna objavio u Večernjem listu i, pomnije argumentirano, na ovom portalu.

nemoc1a

Dr. Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt u gostima kod Željke Ogreste

VŠO je svoje „Reagiranje” u Večernjem listu objavila 19. kolovoza 2014., baš onog dana kad je u svim medijima objavljeno službeno priopćenje predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina kako nema nakanu pokrenuti stegovni postupak protiv sudca Ivana Turudića.

Moj smireni i neoborivim argumentima potkrijepljeni teorijski eseji „Zašto mislim da je sudac Turudić u pravu” (Večernji list 14. kolovoza 2014.) i „Ivo protiv Ivana” objavljen na ovom portalu barem su malčice pridonijeli zaustavljanju opasne medijske i političke kampanje za ograničavanje ili čak potpuno ukinuće međunarodnim i hrvatskim zakonima i drugim propisima zajamčenog prava SVIH sudaca na slobodno izražavanje mišljenja i uvjerenja i na slobodu svakoga, pa i kritičkog političkog, govora i pisma.

Neposredni cilj te hajke bio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (onako usput: dragovoljac Domovinskog rata) Ivan Turudić, ali bi – da hajka nije na vrijeme neospornim argumentima zaustavljena – sloboda govora i javnog izražavanja političkih i vrijednosnih stavova bila uskraćena SVIM sudcima.

nemoc2

Hrvatski političari nisu jedini koji bi sudcima „začepili gubicu”

Hajku je poveo, da stvar bude medijski i politički krajnje zanimljiva, ali i krajnje opasna budućnost hrvatske demokracije i pravne države, aktualni predsjednik Republike i profesor kaznenog i kazneno-procesnog prava (međunarodnog i nacionalnog) dr. Ivo Josipović, a SPREMNO su ga podržali, javno zahtijevajući „depolitizaciju sudstva”, „trodiobu vlasti” te stegovno kažnjavanje odvažnoga i uglednoga sudca: bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić, dvije bivše ministrice pravosuđa (Vesna Škare Ožbolt i Ingrid Antičević Marinović), saborski zastupnik i sveučilišni profesor dr. Josip Kregar, bivši komunistički državni tužitelj, a danas odvjetnik poznatih udbaša Anto Nobilo te gotovo svi „liberalni” medijski stavotvoritelji.

Moj je esej, srećom, postigao svrhu: u korijenu je osujetio nakanu predsjednika Republike i njegovih pristaša da zastraše sudce i ukinu slobodu sudačkog govora. U eseju sam pokazao i dokazao da sudci, kao i drugi građani, na temelju Članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti.

Sva opća ograničenja slobode izražavanja mišljenja i uvjerenja koja Europska konvencija o ljudskim pravima predviđa u članku 10 – zaštita nacionalne sigurnosti, teritorijalnog integriteta ili javne sigurnosti, sprječavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja i morala, ugleda ili prava drugih, sprječavanja širenja povjerljivih informacija ili u interesu očuvanja autoriteta i nepristranosti sudstva – primjenjuju se i na sudce.

Njihov cehovski etički kodeks, Kodeks sudačke etike, u članku 12., precizno određuje i specifično ograničenje slobode sudačkog izražavanja: „Sucu je zabranjeno iznositi mišljenje o određenim sudskim postupcima koji su u tijeku i o odlukama sudova u tim postupcima”.

Da sudci doista imaju pravo na slobodno izražavanje misli i uvjerenja potvrdio je, kako sam dokazao u mojim spomenutim esejima, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u procesu „Kudeškina protiv Rusije”.

Sedmočlano sudsko vijeće presudilo je 2009. godine da je Vrhovni sud Ruske Federacije protuzakonito smijenio sutkinju moskovskog suda Olgu Borisovnu Kudeškinu zbog toga što je, tijekom predizborne kampanje za Državnu dumu (skupštinu) 2003., dala jedan novinski intervju u kojem je iznijela niz kritičkih prosudbi o ruskoj politici i pravosuđu.

Sud je također presudio da je sloboda političkog govora (koju VŠO i dalje uskraćuje sudcu Ivanu Turudiću) sutkinje Olge Borisovne Kudeškine posebno zaštićena Člankom 10.

Konačno, sud je presudio da je kazna izrečena moskovskoj sutkinji neodrživa i zbog „učinka zastrašivanja” koje bi mogla imati za sve sudce koji sudjeluju u javnim raspravama o pravu, zakonima i pravosuđu.

nemoc3

Pokušaj ZASTRAŠIVANJA Ivana Turudića i svih drugih hrvatskih sudaca na koje su se, očito u krivi i zao čas, odlučili predsjednik dr. Ivo Josipović i njegovi pravnici-političari-podanici i ISTOMIŠLJENICI i ISTOMIŠLJENICE očito nije uspio!

Da je tome tako pokazalo je javno priopćenje predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branka Hrvatina, objavljeno u svim medijima 18. i 19. kolovoza 2014. godine.

Iz njega je bjelodano kako protiv sudca Ivana Turudića neće biti pokrenut stegovni postupak, jer naprosto nije prekršio nijednu zakonsku ili etičku normu o odnosima sudaca prema javnosti iz članka 12. Kodeksa sudačke etike.

Zbog toga su mi razumljivi bijes, nemoć, laži i uvrede koje je VŠO putem Večernjeg lista i Objektiva namijenila meni. Jer je i onima koji nisu studirali psihologiju ili specijalizirali psihijatriju jasno da su nekontrolirani bijes i verbalna agresija izrazi nemoći, nedostatka argumenata i polemičkog dara.

U tom smislu, posebno pravo na bijes, laži i ljutnju ima bivša ministrica koja, kao i predsjednik Republike Novi Pravednik, strasno i strastveno želi „začepiti gubicu” Ivanu Turudiću i svim hrvatskim sudcima, a u tome ne može uspjeti, jer je doba jednoumlja i političkog terora nad pravosuđem ipak iza nas.

I sve to ja mogu razumjeti, ali mi ipak nije sasvim jasno kako je moguće da Ivo, Vesnica, Kruno, Ingrid i Joža kao pravnici ne znaju da su i sudci zapravo kao i mi, obični ljudi: građani koji imaju ustavno i zakonsko pravo na slobodu govora – slobodu izražavanja mišljenja i uvjerenja koji bi im oni željeli oteti.

Oni bi sudcima zatvorili oči i „gubicu”

Slaven Letica/velecasnisudac.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari