Connect with us

BiH

Nestao general vojske RS optužen za ratne zločine nakon što su mu odredili pritvor

Objavljeno

on

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Milomir Savčić nestao je nakon što mu je Sud BiH u ponedjeljak odredio pritvor zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane odnosno nijekanja genocida u Srebrenici, objavili su utorak lokalni mediji u BiH.

Savčić (62) je trebao biti u pritvoru odmah nakon odluke sudskog vijeća no pripadnici pravosudne policije nisu ga pronašli na kućnoj adresi a njegov odvjetnik im je kazao kako ne zna gdje mu je branjenik.

Savčić sada obnaša dužnost predsjednika organizacije koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba (BORS). Tijekom rata u BiH bio je bliski suradnik Ratka Mladića i zapovjednik zaštitne pukovnije pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba, a optužen je za ratne zločine te za pomaganje u počinjenju genocida nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.

Njega se izravno tereti za ubojstvo najmanje tisuću Bošnjaka u mjestu Nova Kasaba kamo su dovedeni nakon što su zarobljeni pri pokušaju proboja iz Srebrenice kada su je okupirale srpske postrojbe.

Suđenje Savčiću počelo je 2020. godine a sudsko vijeće dopustilo mu je da bude na slobodi do okončanja procesa uz zabranu javnih istupa te napuštanja BiH.

No Savčić je u najmanje četiri navrata javno komentirao navode iz optužnice koji mu se stavljaju na teret te je nijekao kako je u Srebrenici počinjen genocid.

Tužiteljstvo BiH stoga je zatražilo da mu se odredi pritvor što je sudsko vijeće u ponedjeljak i prihvatilo.

Savčić je bio na ročištu na kojemu se odlučivalo hoće li biti pritvoren no nakon toga je otišao iz sjedišta suda u Sarajevu a nakon što su mu pravosudni policajci u večernjim satima došli kući kako bi ga odveli u pritvor njega tamo nije bilo.

Supruga je tvrdila kako ne zna gdje je.

Brojni optuženici za ratne zločine u BiH srpske nacionalnosti su nakon podizanja optužnice pa čak i nakon izricanja presude pobjegli u Srbiju jer uglavnom imaju dvojna državljanstva koja ih štite od izručenja. (Hina)

Umirovljenom generalu vojske RS pritvor zbog nijekanja genocida u Srebrenici

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR