Connect with us

Reagiranja

Nova zagrebačka vlast eklatantno ignorira problematiku braniteljske populacije

Objavljeno

-

Dana 5. studenog 2021. godine u Zagrebu je održan sastanak na kojem su bili nazočni predstavnici sljedećih 14 braniteljskih i stradalničkih udruga: Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Nezavisni dragovoljci Hrvatske Grada Zagreba, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zagreba, Udruga branitelja Zagreb-parking, Udruga hrvatskih branitelja HEP-a 90-95, Klub 102. brigade HV-a, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV-a i Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje.

Tema sastanka bila je „odnos aktualne vlasti Grada Zagreba prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata”, a za svoju spriječenost dolasku ispričalo se još nekoliko gradskih braniteljskih udruga jer su u isto vrijeme obilježavale godišnjicu osnutka 1. gardijske brigade HV-a „Tigrovi”.

Sastanak je bio potaknut skandalom koji je nova zagrebačka vlast izazvala brisanjem domoljubnih murala sa trafo stanice u Laništu, a što je samo nastavak negativne politike koju ista vodi spram braniteljske populacije još od predizborne kampanje, kako nastupima nekih svojih istaknutih članova, tako i nedostatkom bilo kakovih programskih rješenja za braniteljsku i stradalničku populaciju Grada Zagreba, premda su po svim psiho-socijalnim značajkama ove skupine među najranjivijima u društvu.

Štoviše, svoje eklatantno ignoriranje problematike braniteljske populacije nova je gradska vlast pokazala i degradacijom Ureda za branitelje na razinu odjela jedne mega-uprave, a sve to pod krinkom štednje koja će u konačnici zbog do sada u više navrata iskazane nesposobnosti aktualnih gradskih čelnika imati puno višu cijenu, kako ekonomsku tako i humanu.

Objašnjenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u slučaju brisanja murala u Laništu radilo o „nenamjernoj grešci” jer je „na zahtjev građana traženo da se makne mural generala Praljka pošto je on osuđeni ratni zločinac” eklatantan je pokušaj dezinformacije i manipulacije javnosti.

Iz dostupne dokumentacije razvidno je kako je brisanje murala generala Praljka u svoje ime tražio samo jedan dužnosnik stranke Možemo, bez ikakvih prethodnih konzultacija ili odluka na razini tijela mjesne samouprave, što predstavlja očitu zlouporabu političke moći u svrhu nametanja svoje svjetonazorske agende!

U cilju zaustavljanja širenja daljnje neprijateljske klime spram braniteljske i stradalničke populacije Grada Zagreba, sve udruge nazočne na sastanku složile su se oko potrebe za osnivanjem domoljubne građanske Inicijative koje će se tome suprotstaviti svim legalnim sredstvima i u tom smislu pozivamo sve isto misleće organizacije i osobe da nam se pridruže.

Sljedeći sastanak bit će održan kroz nekoliko dana, kada će se dati i puno ime spomenutoj Inicijativi te detaljnije razmotriti provedba prijedloga s ovog sastanka da se na godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka, 29. studenog 2021. godine njegov mural vrati u Lanište.

Organizatori sastanka braniteljskih i stradalničkih udruga:

Željko Baća i Herman Vukušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari