Pratite nas

Naši u svijetu

Oštra rasprava o položaju Hrvata u Srbiji

Objavljeno

na

Položaj hrvatske manjine u europskim zemljama bila je tema sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine.

Na njoj su predstavnici Hrvata iznijeli probleme s kojima se suočavaju kao nacionalna manjina, a rasprava se zaoštrila kada je na red došao položaj Hrvata u Srbiji.

– Hrvati nisu priznati kao nacionalna manjina ponajprije u Republici Sloveniji, potom u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, rekao je Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.

Državni tajnik za Hrvate izvan Hrvatske rekao je da se 2016. za pomoć Hrvatima izdvajalo 3 milijuna, a danas se izdvaja 7 milijuna kuna.

– Želim naglasiti kako u našemu radu posebnu važnost pridajemo mladima i obrazovanju, smatramo kako je potrebno poticati razmjene učenika i studenata, njihove posjete domovini te razvijati nove programe za mlade, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Raspravu je uzburkala analiza položaja Hrvata u Srbiji, javlja HRT

– Petnaest godina Republika Srbija ne primjenjuje institut zajamčenih mandata, što obesmišljava bilo kakva naša nastojanja uvelike kada je u pitanju naša politička participacija u donošenju odluka, istaknuo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov.

Hrvatska ta prava poštuje pa se mostovac Miro Bulj pita gdje je tu reciprocitet.

– Gdje je tu zaštita hrvatskih interesa nacionalnih manjina u drugim državama, u ovome slučaju Republici Srbiji? Nema ga. Hrvatska država je ovdje zakazala.

Zaključak sjednice je da će se izneseni problemi početi rješavati kako bi do sljedeće sjednice bio vidljiv pomak u ostvarivanju prava Hrvata kao nacionalne manjine u 12 europskih dražava.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

U Hrvatsku se vratilo 148 Hrvata iz inozemstva

Objavljeno

na

Objavio

Sto četrdeset i osam hrvatskih državljana vratilo se u subotu navečer iz inozemstva u Zagreb izvanrednim letovima Croatia Airlinesa, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Radi se o Hrvatima iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske.

U zračnu luku Franje Tuđmana stigli su izvanrednim, komercijalnim letovima Croatia Airlinesa u koordinaciji MVEP-a i Ministarstva prometa.

Putnike su po dolasku na aerodrom pregledali epidemiolozi i nakon toga ih svih 148 odlazi obaveznu samoizolaciju na 14 dana.

U nedjelju navečer očekuje se 37 putnika u zadarskoj luci Gaženica koji iz Ancone dolaze katamaranom “Jelena” iz flote Jadrolinije.

Organiziran je i prijevoz hrvatskih državljana iz austrijske savezne pokrajine Tirol, koja se nalazi pod karantenom. Oni će se autobusima također sutra navečer vratiti u Zagreb.

Hrvatska je vlada s večerašnjim povratkom u zemlju vratila nešto više od tisuću Hrvata koji su ‘zaglavili’ u inozemstvu zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost kao i mojih kolega i hrvatske vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana”, izjavio je ranije u subotu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i najavio da se nastavlja rad na povratku svih onih hrvatskih državljana koji to žele.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Stipe Miočić: Volim te, Hrvatsko, vi ste svi ratnici! Ostanite jaki

Objavljeno

na

Objavio

Iako tisućama kilometrima dalje, slike posljedica koje je iza sebe ostavio potres pogodile su i našeg ‘Amerikanca’, svjetskog teškaškog prvaka, koji se uvijek i svugdje diči hrvatskim korijenima

Mojoj obitelji, prijateljima, fanovima i svima koji su pogođeni ovim strašnim potresom u Zagrebu..

Tako sam slomljen zbog ove vijesti u ovom već zastrašujućem i teškom vremenu…

Samo znajte da je moje srce tamo sa svima vama. Vratit ćemo se iz ovoga jači nego prije. Volim te Hrvatska, svi ste vi ratnici! 🇭🇷 Ostanite snažni

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari