Connect with us

Povijesnice

Pakao pred kraj rata – bombardiranje Dresdena

Objavljeno

on

Na današnji dan, 13. veljače 1945. godine, započelo je zločinačko savezničko bombardiranje Dresdena.

Bombardiranje Dresdena je saveznički ratni zločin koji se dogodio 13., 14. i 15. veljače 1945. godine. Saveznički bombarderi pod zapovjedništvom Arthura Harrisa su bacanjem zapaljivih bomba prouzročili ognjenu oluju. Grad je bio gotovo potpuno razoren i spaljen, a broj žrtava je procijenjen na 135.000.

Na početku Drugog svjetskog rata, Dresden je sa 642.143 stanovnika bio sedmi po veličini grad u Njemačkoj. Grad je do kolovoza 1944. bio pošteđen od zračnih napada, jer je ranije bio van dosega zrakoplovstva, te stoga nije bio meta savezničkih bombardiranja. U jesen 1944. bio je posljednji veliki neoštećeni industrijski grad, i predstavljao je jedno od posljednih gospodarskih i administrativnih središta Njemačke.

Do početka 1945. nije bio ciljem savezničkih zračnih napada. Zbog toga ga se je smatralo najsigurnijim skloništem u Njemačkoj te je zbog istog razloga bio prepun izbjeglica, ranjenika i ratnih zarobljenika. Po procjenama je na 13. veljače 1945. godine imao oko 1,200.000 stanovnika. Savezničko zapovjedništvo je odlučilo na taj dan bombardirati Dresden. Bombardiralo ga je 770 bombardera britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Sutradan su ga bombardirali Amerikanci svojim 1300 zrakoplovima razorivši i pobivši ono što Britanci nisu uspjeli nekoliko sati prije. Procjenjuje se da je bombardiranjem ubijeno 135.000 ljudi, od čega su mnoštvo činile osobe koje su u tom bombardiranju žive izgorjele.

Povjesničari smatraju kako bombardiranju Dresdena cilj nije bio vojni, već politički. Dresden je platio cijenu za zločine Trećeg Reicha i poslužio kao primjer moći zračnih snaga zapadnih saveznika, zbog čega se ujedno smatra i prvom žrtvom budućeg Hladnog rata između zapada i istoka.

dresden 2

dresden 4

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari