Connect with us

Hrvatska

Perkovića se u Njemačkoj tereti da je poslao ubojice na S. Đurekovića

Objavljeno

-

 

 

[dropcap]H[/dropcap]rvatska će od 1. srpnja morati poštovati sve obveze koje proizlaze iz Europskog uhidbenog naloga (EUN). Takav je odgovor stigao iz ureda potpredsjednice EK zadužene za pravosuđe Viviane Reding na naš upit hoće li Hrvatska, nakon što postane punopravna članica Europske unije, morati izručiti svog državljanina Josipa Perkovića Njemačkoj. Perković, bivši dužnosnik jugoslavenske tajne službe, u Njemačkoj je optužen za organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nalog već u Zagrebu

hl3studeniEuropski uhidbeni nalog pojednostavljuje proceduru izručenja između dvije države. Riječ je o sudskoj odluci donesenoj u jednoj državi članici radi uhićenja i predaje tražene osobe od druge članice zbog kaznenog progona ili izdržavanje kazne zatvora.

Perkovića se u Njemačkoj tereti da je poslao ubojice na bivšeg disidenta Stjepana Đurekovića, koji je ubijen 1983. u Wolfratshausenu u Bavarskoj s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu. Uz njega, u Njemačkoj su raspisani uhidbeni nalozi za još pet osoba za koje se sumnja da su bili Perkovićevi suradnici, a njemačko državno odvjetništvo za njihovo uhićenje raspisalo je nagradu od 12.000 eura, jučer je ustvrdio njemački tjednik Focus te tvrdi da su njegovi novinari otkrili da se osumnjičeni nalaze u Zagrebu. [pullquote_right]Tjeralica je za Perkovićem bila raspisana, ali je povučena nakon diplomatske inicijative Vesne Pusić[/pullquote_right]

Jedan od njih, 71-godišnji bivši šef tajne službe Zdravko Mustač, tvrdi da nije znao za naloge za ubojstva hrvatskih emigranata te da je jugoslavenski režim imao pravo “energično” postupati prema “ekstremnim Hrvatima u izbjeglištvu”, optužujući ih da su pokušavali krijumčariti eksploziv za napade u Jugoslaviji, nastavlja Focus. Vrhovni zemaljski sud u Münchenu utvrdio je 2008. u presudi Krunoslavu Pratesu, optuženomu za ubojstvo Đurekovića, da su samo u razdoblju između 1970. i 1989. u Njemačkoj pogubljena 22 Hrvata, za čija se umorstva tereti jugoslavenska tajna služba. U presudi se također podsjeća da su Njemačke vlasti pokušavale dobiti pravnu pomoć od Hrvatske, ali su se hrvatske vlasti redovito oglušivale na te zamolbe.

Prema Večernjakovim informacijama, uhidbeni nalog je već stigao u Zagreb polovinom prošlog mjeseca, a njemački list tvrdi da će nalog službeno biti uručen prvog dana članstva. Iz njemačkog ministarstva pravosuđa neslužbeno su potvrdili da je za Josipom Perkovićem još 2012. raspisana Interpolova tjeralica, no o Europskom uhidbenom nalogu nisu željeli govoriti, kao ni policija i državno odvjetništvo iz Bavarske, federalne države koja traži izručenje Perkovića.

EUN se mora primijeniti

Iako 1. srpnja na snagu stupa Europski uhidbeni nalog – pojavile su se špekulacije da se on ne može primijeniti na slučaj Perković. Naime, EUN je prihvaćen 2004. u državama članicama EU, a navodni zločin za koji se tereti Perković datira iz 1983. Prema tumačenju Europske komisije, to nije točno.udba2

– Hrvatska će od 1. srpnja morati primjenjivati EUN. On će zamijeniti sve postojeće bilateralne sporazume s državama članicama Unije. Napominjemo, Europski uhidbeni nalog djeluje retroaktivno, što znači da će ga Hrvatska, ali i bilo koja država članica, moći koristiti i u slučaju zločina počinjenih prije nego se Hrvatska pridružila Uniji – odgovorila je Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Koristit ćemo sva sredstva jer suđenje Pratesu nije bilo korektno

Odvjetnik Anto Nobilo, koji zastupa Josipa Perkovića, spreman čeka europski uhidbeni nalog (EUN), ali o tomu što će poduzeti ne želi otkrivati pa nam nije htio odgovoriti niti postoji li mogućnost osporavanja naloga zbog zastare kaznenog progona ili zbog političkih razloga.

– Koristit ćemo sva pravna sredstva jer držimo da prvo suđenje Krunoslavu Pratesu (2008. osuđen je na doživotni zatvor op.a.) nije bilo fer i korektno. Temeljilo se na lažnom svjedočenju Vinka Sindičića o super tajnoj službi izvršnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za koju nitko nije čuo, a koja je bila iznad ondašnje hrvatske i jugoslavenske službe državne sigurnosti. Ali o tomu ćemo ako bi došlo do suđenja. Više je pravnih osnova na kojima ćemo osporavati europski uhidbeni nalog, ali o tomu nebih sada govorio – odlučan je odvjetnik Nobilo.

Kad smo mu rekli kako europski dužnosnici govore o EUN-u kao manje više rutini kojoj od 1. srpnja ništa ne stoji na putu, Nobilo je ipak uzvratio:

– I Njemačka u svom zakonu ima čitav niz restrikcija kod primjene europskog uhidbenog naloga! (mj) 

Vecernji.ba

[box_light]

Njemački tjednik Fokus je danas izdao članak u kojem tvrdi kako će s privm danom ulaska Hrvatske u EU u Zagreb stići nalog za izručenje Josipa Perkovića zbog ubojstava hrvatskih disidenata u Njemačkoj u između 1970 i 1989.g. Njemački list navodi i njemačko savezno odvjetništvo traži još 5 pripadnika zloglasne UDB-e za koje je ponuđeno i do vpusic112.000 eura nagrade i čiji će uhidbeni nalozi također stici u Hrvatsku s prvim danom ulaska u EU.

Podsjećamo kako je tjeralica za Perkovićem bila raspisana, ali je povučena nakon diplomatske inicijative Vesne Pusić. Nagađalo se kako je to možda samo napravljeno kako bi se pripremio pravni temelj za europski uhidbeni nalog, koji stupa na snagu ulaskom Hrvatske u EU. Prema dosadašnjim zakonima, Hrvatska nije mogla stranim zemljama isporučivati svoje građane, dok eurospki uhidbeni nalog donosi novost i zemljama EU-a, odnosno da se na traženje pravosuđa osumnjičeni moraju isporučiti gotovo bez mogućnosti pravne odgode izručenja.

Fokus piše i kako su razgovarali sa Zdravkom Mustaćem, jednim od osumnjičenih za ubojstva koji je izjavio kako o nalozima za ubojstva nije znao ništa. Rekao je i kako je Jugoslavija imala pravo energično djelovati protiv disidenata koji su htjeli u zemlju unijeti oružije i eksploziv i tako zapravo pokazao da je suglasan sa ubojstvima pripadnika emigracije koji su politički djelovali.

Zemaljski sud Bavarske utvrdio je kako je između 1970. i 1989. u Njemačkoj ubijeno 22 Hrvata od strane jugoslavenske tajne službe. (dnevno.hr)

[/box_light]

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas