Connect with us

Vijesti

Plenković: Danas je veliki dan

Objavljeno

-

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa danas je u Hrvatsku stiglo prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je naša zemlja naručila od Francuske. Dovezli su ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

Pilote su na Plesu pozdravili članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Hrvatska će zahvaljujući Rafalima, poručio je premijer Andrej Plenković, imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe.

– Danas je uistinu veliki dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim danim, istaknuo je Plenković.

Premijer je izrazio zahvalnost svima koji su radili na ovom projektu te naglasio strateško partnerstvo s Francuskom koje je omogućilo ovaj značajan korak.

– Jačamo strateško partnerstvo sa Francuskom, ušli smo u obitelj Dassault, obitelj Rafala i to u potpunosti mijenja naš međunarodni položaj, pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlanskog saveza i našu ulogu u okviru Europske unije ili drugih međunarodnih organizacija. Želim zahvaliti svima koji su u proteklih osam godina radili na ovom projektu. Čovjek se uvijek dobro osjeća kada jedan posao od početka uspije dovesti do kraja. A ova nabava višenamjenskog borbenog aviona je zaista bio zahtjevan proces, rekao je premijer.

Unatoč izazovima i preprekama tijekom procesa nabave, Plenković je istaknuo odlučnost i upornost u ostvarivanju cilja. Ovaj trenutak, kako je naglasio premijer, ne samo da jača vojne kapacitete Hrvatske, već i mijenja njezin međunarodni položaj, čineći je respektabilnom vojnom silom u ovom dijelu Europe.

– Ovo je neponovljiv trenutak, trenutak koji nije za jednu godinu, za dvije godine. Ovi avioni će tu biti s nama, živjeti s nama, čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih sigurno četrdeset godina i bit ćemo respektabilna vojna sila, ona koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti kad dođu i ovih preostalih šest aviona i kad se upotpuni eskadrila najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe. Od srca čestitam i veselimo se jer ovo se ne događa svaki dan. Hvala vam, završio je premijer Vlade RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas