Connect with us

Zanimljivosti

Po nove zube u BiH

Objavljeno

-

Veliki potencijal u oblasti dentalnog turizma Bosna i Hercegovina ne koristi koliko bi mogla. Strani pacijenti bili bi česti gosti da iza svega stoji ozbiljno organiziran zdravstveni turizam.

Odlazak zubaru je sastavni dio godišnjeg odmora svakog bosanskohercegovačkog gastarbajtera. Stomatolozi kažu da se njihov posao polako pretvara u sezonski, jer je tokom ljetnih mjeseci jako mnogo pacijenata, pa tada rade i po trinaest sati dnevno.

Dobar glas se daleko čuje, pa nije rijetkost da i stranci po preporuci prijatelja dolaze u Bosnu i Hercegovinu po “nove zube”. Neki bi rekli da je upravo to šansa, ali i problem. Sektor zdravstvenog ili u ovom slučaju dentalnog turizma u BiH, potpuno je neuređen. Od ove prilike bi mnogi mogli imati koristi, kaže liječnica Vanja Krsmanović iz Banja Luke. “Mi nismo turistički radnici, već zdravstveni. Pokušala sam reklamirati svoju ordinaciju u nekim zemljama EU, ali bez većeg uspjeha. Nijemci, Šveđani ili Britanci prije svega žele znati gdje idu, pitaju se je li BiH sigurna zemlja. Kompletan proizvod, od prijevoza, smještaja do raznih turističkih sadržaja, je nešto čime se bave agencije i turističke organizacije.”

Cijene niže do pet puta, a usluga vrhunska

Vanja KrsmanovićVanja Krsmanović

Ono što je najvažnije jest vrhunska kvaliteta usluge. Ona je zajamčena, kaže liječnica Krsmanović. “Istu opremu kakvu mi imamo, koriste i ordinacije u Njemačkoj i Švicarskoj. Primjera radi, moja ordinacija ima najmoderniji aparat za brzu izradu krunice, koja je gotova za 24 sata. Brojne zdravstvene ustanove kod nas raspolažu najsuvremenijom opremom.”

Sunčica Franjić, koja u Zürichu živi nekoliko godina, u Švicarskoj još nikada nije išla kod zubara. No ona i njezin suprug imaju svog stomatologa u Banja Luci.

“Na sreću, protetika nam još uvijek ne treba, radimo samo popravke. Čim dođemo na odmor idemo na redovnu kontrolu. Jedna plomba bi nas u Švicarskoj koštala 200 do 300 franaka, a u BiH najviše 50 maraka. Ono što je još važnije jest da smo zaista zadovoljni. Ne vjerujem da bismo u Zürichu dobili išta bolju uslugu. Naši liječnici u Bosni su odlični stručnjaci”, kaže Sunčica.

Osim dijaspore, sve je više i pacijenata koji u BiH dolaze samo da bi posjetili zubara. Stomatolozi su ipak, zbog loše organizacije, u pronalaženju stranih pacijenata prepušteni sami sebi. “Isplati nam se da pacijentu platimo hotel ako veći zahvat radi u našoj ordinaciji. To smo nekoliko puta i radili”, dodaje zubarica Krsmanović.

“Stomatološke usluge obavezno uvrstiti u turističku ponudu”

Sunčica FranjićSunčica Franjić

S druge strane, pojedini stomatolozi ne žele se upuštati u slične poduhvate. Kažu da je ovaj vid rada previše rizičan. Podrška službenih institucija i posrednička uloga turističkih organizacija je neophodna kako bi svi bili zaštićeni, kaže doktor Petko Krčić.

“To je mač sa dvije oštrice. Možemo mi sami dovesti određeni broj stranih pacijenata, ali ako bi se slučajno dogodilo nešto nepredviđeno, neki incident, dovodimo sebe u veliku opasnost da izgubimo licencu”.

Doktor Krčić je još prije deset godina pokušao uspostaviti suradnju s turističkim radnicima kako bi se ova oblast uredila, ali bez uspjeha.

Da je ovaj sektor neophodno sustavno riješiti, suglasni su i u Turističkoj organizaciji grada Banja Luka. Svjesni su da mnoge zemlje ozbiljno pristupaju dentalnom turizmu jer ne profitiraju samo zdravstvene ordinacije. Mladen Šukalo, samostalni stručni suradnik u ovoj organizaciji, navodi primjer Mađarske, koja daje subvencije za ovaj vid turizma.

“Mnoge zemlje su prepoznale potencijale dentalnog turizma i ozbiljno se bave njime. Ja pozivam sve naše stomatologe da nam se jave, da nam dostave svoje ponude i cjenike a mi ćemo kroz svoje kanale te informacije dalje širiti”, kaže Šukalo.

“Nakon zubara, u turistički obilazak”

Stomatološka ordinacijaSlabo iskorišten zubarski potencijal

Ono što je važno jeste da strani pacijenti odlaze zadovoljni iz Bosne i Hercegovine. Za vrhunsku uslugu plate i do pet puta nižu cijenu nego u svojoj zemlji. Ipak, većina će se usuditi na ovaj poduhvat samo u slučaju kada imaju pouzdanog posrednika.

“Šveđani npr. vjeruju svojoj agenciji, to je jasno. Kada bi naše organizacije kreirale ponudu i uspostavile suradnju s agencijama u inozemstvu, to bi bilo mnogo lakše”, objašnjava Krsmanović.

Bez obzira na konkurenciju u okruženju, prije svega u Hrvatskoj koja je kao članica Europske unije mnogo primamljivija stranim pacijentima, BiH i dalje ima velike šanse. Šukalo ističe kako Bosna i Hercegovina kao još uvijek neotkrivena destinacija za mnoge, u dentalnom turizmu jest konkurentna, prije svega zbog cijena i kvaliteta usluga.

izvor :DW:DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari