Pratite nas

Zanimljivosti

Po nove zube u BiH

Objavljeno

na

Veliki potencijal u oblasti dentalnog turizma Bosna i Hercegovina ne koristi koliko bi mogla. Strani pacijenti bili bi česti gosti da iza svega stoji ozbiljno organiziran zdravstveni turizam.

Odlazak zubaru je sastavni dio godišnjeg odmora svakog bosanskohercegovačkog gastarbajtera. Stomatolozi kažu da se njihov posao polako pretvara u sezonski, jer je tokom ljetnih mjeseci jako mnogo pacijenata, pa tada rade i po trinaest sati dnevno.

Dobar glas se daleko čuje, pa nije rijetkost da i stranci po preporuci prijatelja dolaze u Bosnu i Hercegovinu po “nove zube”. Neki bi rekli da je upravo to šansa, ali i problem. Sektor zdravstvenog ili u ovom slučaju dentalnog turizma u BiH, potpuno je neuređen. Od ove prilike bi mnogi mogli imati koristi, kaže liječnica Vanja Krsmanović iz Banja Luke. “Mi nismo turistički radnici, već zdravstveni. Pokušala sam reklamirati svoju ordinaciju u nekim zemljama EU, ali bez većeg uspjeha. Nijemci, Šveđani ili Britanci prije svega žele znati gdje idu, pitaju se je li BiH sigurna zemlja. Kompletan proizvod, od prijevoza, smještaja do raznih turističkih sadržaja, je nešto čime se bave agencije i turističke organizacije.”

Cijene niže do pet puta, a usluga vrhunska

Vanja KrsmanovićVanja Krsmanović

Ono što je najvažnije jest vrhunska kvaliteta usluge. Ona je zajamčena, kaže liječnica Krsmanović. “Istu opremu kakvu mi imamo, koriste i ordinacije u Njemačkoj i Švicarskoj. Primjera radi, moja ordinacija ima najmoderniji aparat za brzu izradu krunice, koja je gotova za 24 sata. Brojne zdravstvene ustanove kod nas raspolažu najsuvremenijom opremom.”

Sunčica Franjić, koja u Zürichu živi nekoliko godina, u Švicarskoj još nikada nije išla kod zubara. No ona i njezin suprug imaju svog stomatologa u Banja Luci.

“Na sreću, protetika nam još uvijek ne treba, radimo samo popravke. Čim dođemo na odmor idemo na redovnu kontrolu. Jedna plomba bi nas u Švicarskoj koštala 200 do 300 franaka, a u BiH najviše 50 maraka. Ono što je još važnije jest da smo zaista zadovoljni. Ne vjerujem da bismo u Zürichu dobili išta bolju uslugu. Naši liječnici u Bosni su odlični stručnjaci”, kaže Sunčica.

Osim dijaspore, sve je više i pacijenata koji u BiH dolaze samo da bi posjetili zubara. Stomatolozi su ipak, zbog loše organizacije, u pronalaženju stranih pacijenata prepušteni sami sebi. “Isplati nam se da pacijentu platimo hotel ako veći zahvat radi u našoj ordinaciji. To smo nekoliko puta i radili”, dodaje zubarica Krsmanović.

“Stomatološke usluge obavezno uvrstiti u turističku ponudu”

Sunčica FranjićSunčica Franjić

S druge strane, pojedini stomatolozi ne žele se upuštati u slične poduhvate. Kažu da je ovaj vid rada previše rizičan. Podrška službenih institucija i posrednička uloga turističkih organizacija je neophodna kako bi svi bili zaštićeni, kaže doktor Petko Krčić.

“To je mač sa dvije oštrice. Možemo mi sami dovesti određeni broj stranih pacijenata, ali ako bi se slučajno dogodilo nešto nepredviđeno, neki incident, dovodimo sebe u veliku opasnost da izgubimo licencu”.

Doktor Krčić je još prije deset godina pokušao uspostaviti suradnju s turističkim radnicima kako bi se ova oblast uredila, ali bez uspjeha.

Da je ovaj sektor neophodno sustavno riješiti, suglasni su i u Turističkoj organizaciji grada Banja Luka. Svjesni su da mnoge zemlje ozbiljno pristupaju dentalnom turizmu jer ne profitiraju samo zdravstvene ordinacije. Mladen Šukalo, samostalni stručni suradnik u ovoj organizaciji, navodi primjer Mađarske, koja daje subvencije za ovaj vid turizma.

“Mnoge zemlje su prepoznale potencijale dentalnog turizma i ozbiljno se bave njime. Ja pozivam sve naše stomatologe da nam se jave, da nam dostave svoje ponude i cjenike a mi ćemo kroz svoje kanale te informacije dalje širiti”, kaže Šukalo.

“Nakon zubara, u turistički obilazak”

Stomatološka ordinacijaSlabo iskorišten zubarski potencijal

Ono što je važno jeste da strani pacijenti odlaze zadovoljni iz Bosne i Hercegovine. Za vrhunsku uslugu plate i do pet puta nižu cijenu nego u svojoj zemlji. Ipak, većina će se usuditi na ovaj poduhvat samo u slučaju kada imaju pouzdanog posrednika.

“Šveđani npr. vjeruju svojoj agenciji, to je jasno. Kada bi naše organizacije kreirale ponudu i uspostavile suradnju s agencijama u inozemstvu, to bi bilo mnogo lakše”, objašnjava Krsmanović.

Bez obzira na konkurenciju u okruženju, prije svega u Hrvatskoj koja je kao članica Europske unije mnogo primamljivija stranim pacijentima, BiH i dalje ima velike šanse. Šukalo ističe kako Bosna i Hercegovina kao još uvijek neotkrivena destinacija za mnoge, u dentalnom turizmu jest konkurentna, prije svega zbog cijena i kvaliteta usluga.

izvor :DW:DE

facebook komentari

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari