Počeo Maraton lađa

0

Ispod mosta u Metkoviću u 17 sati startao je 16. maraton lađa, na kojem se, u organizaciji Udruge lađara Neretve, natječe 41 ekipa, dok dvije ekipe sudjeluju izvan konkurencije.

Neretvanski Maraton lađa održava se pod pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je sa zapovjednog broda maratona dao znak trombunjerima da plotunom označe početak utrke. Na tom su brodu, uz predsjednika Josipovića i drugi gosti, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Posade lađa će veslati stazom od Metkovića do Ploča dugom 22 tisuće i 580 metara.

Prije starta lađara u kratkom obraćanju predsjednik Josipović je istaknuo kako je ovo “predivna manifestacija u kojoj se sjedinjuju tradicija, turizam, sport i gostoljubivost. Svima želim uspjeh i svi ćemo danas uživati”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je Maraton lađa dokaz upornosti i zajedništva.

“Kao što je pobjedniku ovog maratona potrebna solidarnost sviju i načelo ‘jedan za sve i svi za jednoga’, jer jedino tako se može pobijediti, tako je potrebno i u Hrvatskoj da uskladimo djelovanje pa ćemo pobijediti teškoće u kojima se nalazimo”, rekao je Leko.

Maraton lađa je tradicionalna sportsko-turistička manifestacija u kojoj se natječu izvorne (autohtone) tradicionalne lađe s Neretve.

Svaka posada lađara koji sudjeluju u maratonu ima 12 članova, a može se zamjeniti najviše njih šest u Opuzenu, gdje su predviđene zamjene za one članove posada koje to žele.

Duž Neretve natjecanje prati više desetaka tisuća posjetitelja.

Priznanje pobjednicima predsjednik Josipović uručit će večeras u Pločama.

bljesak.info

facebook komentari