Connect with us

BiH

Podignuta prva optužnica za terorizam protiv boraca iz Sirije

Objavljeno

-

Tužiteljstvo BiH u četvrtak je podignulo optužnicu za kazneno djelo terorizma protiv Armena Dželke, jednog od sedmorice muškaraca koji su se borili u Siriji, a koji su krajem prošle godine izručeni u BiH nakon zatočeništva u američko-kurdskim zatvorima.

Kako je navedeno u priopćenju tužiteljstva, istragom je utvrđeno kako je Dželko (30), koji je koristio i imena Abdullah odnosno Ike, početkom 2013. preko Turske otputovao u Siriju kako bi se tamo pidružio strukturama terorističke organizacije Islamska država (IS).

Tamo je postao članom terorističkih oružanih postrojbi te je sudjelovao u njihovim akcijama uključujući napade na civile, ubijanja, protupravna zatočenja i uzimanja talaca.

Sudjelujuči u tim sukobima Dželko je nekoliko puta ranjen, a nakon poraza terorističkih postrojbi i sloma njihove paradržave on se potkraj 2019. u Baguzu predao snagama protuterističke koalicije predvođene SAD-om.

Dželo je nakon toga iz zatvora u Siriji u prosincu 2019. deportiran u BiH, zajedno s Jasminom Keserovićem, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Miralemom Berbićem, Emirom Ališićem i Muharemom Dunjićem, a od tada su svi u pritvoru.

Dželko je prvi iz ove skupine protiv kojega je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu i tereti ga za organiziranje terorističke skupine i sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas