Pratite nas

Podjela BiH -ideja međunarodne zajednice

Objavljeno

na

Ideja podjele BiH nije bila ideja Franje Tuđmana niti je nastala u Hrvatskoj, već je to bila ideja međunarodne zajednice koju je u ime tadašnje Europske zajednice zaraćenim stranama u BiH prvi pokušao nametnuti Portugalac J.Cutilier. Taj plan EZ-e predviđao je podjelu BiH na tri sastavne jedinice s više kantona, a područja svake jedinice bili bi određena na temelju popisa stanovništva iz 1971. 1981 ili 1991. God.
Za prepoznavanje glavnih idejnih aktera u podjeli BiH potrebno je znati činjenice i na njima donositi zaključke, a ne na temelju ideoloških uvjerenja i predrasuda. Bez velikosrpske agresije na Hrvatsku, a nakon toga i na BiH najprije na predjele s većinskim hrvatskim stanovništvom, a iza toga i na cijelu BiH, sudbina cjelovite BiH nije došla u pitanje.Hrvati u BiH potvrdili su svoju želju za samostalnošću na referendumu koji je održan 29.veljače i 1.ožujka 1992. god.
Hrvatska je među prvima priznala BiH.
U početku velikosrpske agresije na BiH muslimansko vodstvo na čelu s Alijom bilo je voljno ostati u Jugoslaviji.
Alija je govorio da treba spašavati narod a ne državu. I dok su se Hrvati odupirali agresiji Alija, Muhamed Filipović i Adil Zulfikarpašić su dogovarali s Miloševićem da BiH ostane u Jugoslaviji i da Alija bude prvi predsjednik Vlade Jugoslavije.
Alija i njegova stranka SDA počeli su se suprotstavljati srpskoj agresiji tek nakon napada na Sarajevo 6.4.1992. Do tada su Hrvati s muslimanskim dragovoljcima koji nisu imali veze s Alijom bili oslobodili 28 posto teritorija uključujući Lašvansku dolinu od srpske okupacije. Na tim oslobođenim područjima počela se stvarati Armija BiH.
Alija i Karadžić su 16.9.1993. god sastali su se u prisutnosti Thorvalda Stoltenberga i Davida Owena. U toj izjavi se govori o pravu triju naroda u BiH da u roku od dvije godine referendumom može odlučiti želi li ostati u toj državi ili otcijepiti se. Dakle srpska i muslimanska strana s blagoslovom predstavnika međunarodne Zajednice potpisale su dokument o podjeli BiH a ne Hrvatska. U tim tragičnim i teškim ratnim danima, tijekom nekoliko godina Hrvatska je primila 400.000 izbjeglica iz BiH koji su morali bježati pred srpskom agresijom. Zaslugom hrvatske vojske Bihać nije doživio  tragičnu sudbinu Srebrenice.
Međunarodna zajednica je zahvalna Josipoviću jer je optuživanjem Hrvatske nju pokušao osloboditi svake političke i moralne odgovornosti u New York Timesu 21.6.1993. Anthony Lewis opisuje kako mu je Cyrus Vance u telefonskom razgovoru na pitanje kako se osjeća jednostavno odgovorio da se osjeća tužan zbog situacije u BIH a posebno je Clinton pokazuje znakove da bi SAD mogle prihvatiti podjelu a to znači dopustiti Srbima da zadrže plod svoje agresije. Mjesec i po kasnije 10.8.1993. Jim Hoagland u Washington Postu pod naslovom „Izdaja lorda Owena „ optužio je Owena za podjelu BiH a ne Tuđmana.

Š.Letina, Washington

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari