Pogreb i komemoracija za žrtve ekshumirane iz Hude jame

14
Foto: Boris Scitar/Večernji list/Pixsell

Na mariborskom groblju Dobrava posljepodne će biti pokopani posmrtni ostaci oko 800 dosad ekshumiranih žrtava iz rudnika Barbarin rov kod sela Huda Jama.

Jedno je to od najokrutnijih stratišta nakon Drugoga svjetskog rata u Sloveniji u kojem je ubijeno više od dvije tisuće Hrvata. Na pogrebu će biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i unutarnjih posloba Davor Ivo Stier te izaslanstvo Sabora na čelu s Božom Petrovom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros je odala počast žrtvama. “Mislim da je danas bitno reći nešto zbog povijesti i prije svega budućnosti. Došla sam ovamo pokloniti se svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava koja je počinio komuninistički režim nakon Drugoga svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom, moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost”, poručila je predsjednica.

O žrtvama iz rudnika Barbarin rov progovorio je na početku prve sjednice svoje vlade premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da “pokapanje žrtava poslijeratnog terora komunističkih vlasti iz Hude jame podsjeća na naš dug prema žrtvama totalitarizama”. Naglasio je da je Vlada spremna preuzeti obvezu odgovornog suočavanja s naslijeđem svih totalitarnih i autoritarnih režima te uvažavati pozitivna iskustva drugih država i s njima surađivati kao članicama europske obitelji.

facebook komentari

 • Saga

  Gospodine Plenkoviću, ne bacajte floskule, nismo mi maloumni! Za ovo vi već odavno znate.
  Kamo je nestala rečenica da će prioritet nove hrvatske vlade biti identifikacija pobijenih (financirana iz hrvatskog državnog proračuna jer je to isključivo naša rana i naš zadatak) i prijenos posmrtnih ostataka u Hrvatsku?
  Tako da se barem možemo otići pokloniti našim mučki pobijenim predcima…

  P.S. Halo, Božinoviću, s obzirom da Predsjednica nema takvih ovlasti, bi li ti ovo prenio onome komu sam se obratila?

 • Paulaner Paulaner

  Identifikacija zrtava je ogroman posao koji tesko da bude izvrsen. Ne radi se tu o nekoliko desetaka ljudi,vec je rijec o tisucama i tisucama zrtava. Nemojmo stalno podizati ljestivcu nezadovoljstva,budimo sretni da se dogadjaju stvari sa kojima trebamo biti zadovoljni. Mozda neka druga vremena donesu i nova saznanja,nove mogucnosti i bolju financijsku situaciju. Sada je vazno da postavimo cvrste temelje istini i da na tome stvorimo uvjete rada,novim generacijama koje ce raditi na ovome sto se sada pocelo.

  Ja sam vise za to da mi intezivno poradimo na identifikaciji jos zivucih ili onih umrlih kojih se sjecamo,kako bi na njihov dosije stavili pecat “lustriran”.

 • Lilith

  Sviđa mi se ova izjava gospodina Plenkovića!

 • sjena

  ” Ja sam vise za to da mi intezivno poradimo na identifikaciji jos zivucih ”
  naredbodavaca ,nosioca lojtri ,dizaća ruku, i tome slično !

 • Saga

  Identifikacija žrtava iz Košnica je, prema gospodinu Leljaku, relativno jednostavna jer postoje razni predmeti (čak i očuvani dokumenti kod žrtava). Hrvatska nije izrazila ni najmanje zanimanja glede toga, a kamoli službeno zatražila posmrtne ostatke, tako da će ti predmeti biti uzeti s ubijenih tijela i biti izloženi u muzeju u Mariboru. Obitelji pobijenih nemaju dovoljno financijskih sredstava za identifikaciju. I o tomu je gospodin Leljak govorio u “Bujici” neki dan. A to je za žrtve iz Košnica i njihove obitelji kraj priče. Nažalost.
  Nema nekih drugih vremena, novih saznanja, novih mogućnosti i bolje financijske situacije… niti će ih biti. Njemačka vlada je odgovorila kako će posmrtne ostatke svojih ostaviti u Sloveniji, a talijanska vlada kako će oni svoje preuzeti. Hrvatska vlada nije odgovorila ništa i gospodin Leljak se tomu ne prestaje čuditi. Ovdje se radi o 300 Hrvata i sve se zna.

  Mi, naša generacija, moramo sve ovo raščistiti, to je naš posao a u zalog bolje budućnosti. Upravo to je kazao i gospodin Leljak, a ja to mogu samo potpisati.
  Sutra je već kasno.

 • Anica

  Bravo gospodjo Predsjednice! Bravo gospodine Plenković!

 • josip

  neka konacno pocivaju u miru

 • Malleus_Haereticorum

  Riječi su dobe, čekamo djela. Čuo sam Plenkovićevu izjavu na radiju povodom toga, ali mu ne vjerujem dok ne vidim djela. Da, spomenuo je otvaranje arhiva, što je najvažnija stvar.

 • Lilith

  Naravno.. ostane li sve samo na lijepim riječima .. onda ga da prostiš ..

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Ne znam u šta vjerovati? U ovu današnju izjavu ili u onu “ne ćemo o prošlosti, okrenimo se budućnosti”?!
  Može se lako dogoditi da današnja međudržavna komemoracija nosi poruku kako smo se suočili s prošlošću, priznali zločine i može se dogoditi da Huda jama bude kraj, a ne početak.
  Dok god monstrum Tito ne bude osuđen kao ideolog i zapovjednik svih komunističkih zločina i kao takav uklonjen sa svih javnih površina, povijesnih knjiga i uđbenika, dok god njegovi sljedbenici ne budu uklonjeni iz javnog života, sve će biti samo diplomatske floskule i demagogija.
  Ono što je danas Plenković izjavio da treba napraviti, uporno je radio Karamarko, a osobito Hasanbegović koji zna metodologiju “suočavanja” s prošlošću. Potpuno je suludo da ga je Plenković odstranio, a danas govori o poslu kojega je Hasanbegović započeo!?
  Čudo jedno! Danas porezna reforma i ekonomska pitanja mogu ići usporedo sa suočavanjem s prošlošću, a jučer to nije bilo moguće!?

 • Malleus_Haereticorum

  Nema sumnje u to da je osuda Tita najvažnija stvar u procesu „suočavanja s prošlošću“. Ako se to ne dogodi, onda se nikakvo suočavanje nije dogodilo. Imat ćemo sličnu situaciju kao i u SSSR nakon procesa takozvane destaljinizacije, u kojem se je dogodilo samo to da je Staljinova crkotina izbačena iz mauzoleja prve crkotine, Lenjina, i postavljena Staljinova bista izvan mauzoleja.

 • antifa

  Ozbiljan odnos s punim poštovanjem naspram hrvatskih žrtava ubijenih od komunista, identifikacija i utvrđivanje broja ubijenih, dostojan pokop u HR i podizanje Spomen počivališta ujedno je i optužnica komunistima i njihovim sljedbenicima. To znači kako današnja hrv. vlast neće ništa poduzeti jer se plaši neokomunističkog etiketiranja za ustaštvo. Lustracija nije ni na pomolu i kako doći do istine kad su poluge vlasti i arhive u komunističkim rukama.

  Hrvatska je upala u komunističko-đavolji krug.

 • kršni

  Ma šta bravo! Za što? Tek treba početi a ne završavati kako se meni čini. A nisam jedini koji tako misli.

 • cleuna892

  S ovim sto se danas dogodilo moramo biti zadovoljni jer je barem jedan dio zrtava naso svoj mir.
  Kazem zadovoljni,pod uvjetom da ovo bude samo pocetak,odnosno da ovo nije samo “mazanje ociju”.
  Ako se sahranjuju zrtve jednog totalitarno rezima,onda se mora jasno i glasno osuditi glavne prtagoniste istoga,a ne na nacin da “osudimo npr.pljacku jedne banke” a ne njezine pocinitelje koji su nam poznati.U ovome svemu ja jos uvijek vidim osudu samoga cina a nigdje se ne spominje glavni akter po zapovjednoj odgovornosti.
  Znaci javna osuda zlocinca Broza,zabrana velicanja njegova lika i djela,uklanjanje svih njegovih spomenika i zabrana svih okupljanja koja slave lik i djelo ovoga zlocinca te kaznjavanje onih koji to cine.
  Tek nakon ovoga mozemo pricati o pravom suocavanju s prosloscu.