Connect with us

Događaji

Pogreb i komemoracija za žrtve ekshumirane iz Hude jame

Objavljeno

on

Na mariborskom groblju Dobrava posljepodne će biti pokopani posmrtni ostaci oko 800 dosad ekshumiranih žrtava iz rudnika Barbarin rov kod sela Huda Jama.

Jedno je to od najokrutnijih stratišta nakon Drugoga svjetskog rata u Sloveniji u kojem je ubijeno više od dvije tisuće Hrvata. Na pogrebu će biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i unutarnjih posloba Davor Ivo Stier te izaslanstvo Sabora na čelu s Božom Petrovom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros je odala počast žrtvama. “Mislim da je danas bitno reći nešto zbog povijesti i prije svega budućnosti. Došla sam ovamo pokloniti se svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava koja je počinio komuninistički režim nakon Drugoga svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom, moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost”, poručila je predsjednica.

O žrtvama iz rudnika Barbarin rov progovorio je na početku prve sjednice svoje vlade premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da “pokapanje žrtava poslijeratnog terora komunističkih vlasti iz Hude jame podsjeća na naš dug prema žrtvama totalitarizama”. Naglasio je da je Vlada spremna preuzeti obvezu odgovornog suočavanja s naslijeđem svih totalitarnih i autoritarnih režima te uvažavati pozitivna iskustva drugih država i s njima surađivati kao članicama europske obitelji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR