Pratite nas

Hrvatska

Ponovno poskupljuju cigarete TDR-a u BiH?

Objavljeno

na

Do 1. srpnja Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

walter_wolf_bCigarete hrvatske tvrtke Tvornica duhana Rovinj uskoro bi mogle poskupjeti. TDR je prije nekoliko dana već poskupio Walter Wolf, koji umjesto dosadašnjih 3,20 košta 3,30 KM.

Do novog poskupljenja moglo bi doći zbog ulaska Hrvatske u EU. Naime, do 1. srpnja Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

TDR je, kako su Oslobođenju kazali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, tijekom svibnja i lipnja ove godine uvezao veće količine cigareta kako bi imao zalihe robe bez carine.

Želja Hrvatske je da zadrži liberalizirani sustav trgovine sa susjedima – a to nastoji ostvariti kroz institucije EU – točnije da se pri uvozu u Hrvatsku ponaša kao članica EU, a pri izvozu u susjedne zemlje kao članica CEFTA-e.

Ministri vanjske i unutarnje trgovine BiH i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se suglasili da je neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija ne prihvata prijedlog da se po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske u ovu zemlju. EU traži kvotu za izvoz po carinskoj stopi od 15 posto koja važi za zemlje CEFTA, dok je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari