Connect with us

Kronika

Veličanstven ispraćaj Željka Malnara na Mirogoju

Objavljeno

-

PUTUJ LEGENDO! Na groblju Mirogoj obitelj i prijatelji odali počast britkom genijalcu.

Pa on je legenda, ne znamo hoćemo li ikome više ići na sprovode, čuo se šapat brojnih poznanika i prijatelja koji su jučer na zagrebačkom groblju Mirogoju uputili posljednji pozdrav legendarnom putopiscu i novinaru Željku Malnaru. Dok je u pozadini svirala naslovna tema iz filma “Bilo jednom na Divljem zapadu”, uz odar su se izmjenjivale javne osobe, prijatelji i rodbina kako bi se oprostili od Johna Waynea s Peščenice. Dirljivim prisjećanjem i čitanjem Malnarove kolumne “Dobro jutro, starosti” dragog prijatelja prvi je pozdravio Dean Aćimović.

– Ovu kolumnu ogolio sam od šala i pošalica i političara. Prije više od godinu dana nazvao sam Željka da mu pročitam svoju verziju njegove kolumne, a on me u svom stilu bezobrazno otpilio. Nazvao sam ga opet prije nekoliko mjeseci i ponovno mu pročitao kolumnu na kojoj mi je Željko ovaj put zahvalio. Ja sada mogu reći: hvala tebi što si nam pokazao da život može biti itekako lijep – kazao je Aćimović. Dugogodišnji Malnarov suradnik Romano Bolković prijatelju je poručio kako se nada da je sada konačno uspio pobjeći na indijske visoravni. Uz obitelj neutješni su bili i Malnarovi prijatelji iz “Noćne more” Sead Hasanović Braco i Tarzan.

– Bio je plemenit i human, a nije mu falilo ni oštrine. Imao je posebnu filozofiju i ja sam mu predlagao da sam sebi napiše posmrtni govor koji ću mu pročitati na sprovodu, ali, eto, nikada nije napisao taj govor – žalosno je kazao Nedjeljko Tolušić Tarzan.

Grcajući u suzama, Braco je kazao: – Mogu samo reći hvala Željku Malnaru koji me zadužio i naučio da malo drugačije gledamo na ovaj svijet. Bio je moj učitelj i mentor.

Posljednje zbogom televizijskoj legendi i pustolovu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izrazio je ovim riječima:

– Kaže se da se svi ljudi rađaju kao original, a umiru kao kopije, ali Željko je i umro kao original. Baština je ovog grada i Hrvatske.

Umirovljeni nogometni trener Ćiro Blažević bio je čest gost u “Noćnoj mori” te se tijekom tih gostovanja sprijateljio s Malnarom.

– Veliki pogreb potvrda je da svi imamo osjećaj da nas je zadužio. Zabavljao nas je na osebujan način i u tome je bio izvanredan i uspješan. Kako Francuzi vole reći, bio je avanturijer kakvih je danas nažalost sve manje i neću pretjerati kada kažem da je bio i filozof. Brzo je živio i rano umro, nije imao priliku doživjeti dublju starost – kaže Ćiro. Pjesnik Emil Ilijaš često je u Malnarovoj emisiji čitao svoje stihove.

– Da nije bilo Željka Malnara, ne bi bilo ni mene, bio je pravi gospodin i purger. Najoriginalniji čovjek kojeg sam poznavao. Svojim emisijama, pogotovo za vrijeme rata, ljudima je davao optimizam i nadu. Njegovom smrću završava jedno televizijsko i novinsko poglavlje – kaže Ilijaš. Podsjetimo, Željko Malnar preminuo je u utorak u 69. godini života. Dugo se borio s teškom bolesti pluća, a prije tri tjedna stanje mu se pogoršalo i hospitaliziran je u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu. Najveća podrška u bolesti bila mu je 24 godine mlađa supruga Emira.

vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas