Connect with us

Hrvatska

Predsjednici Hrvatske, Slovenije i Austrije u Varaždinu

Objavljeno

on

Predsjednici Hrvatske, Slovenije i Austrije počeli su višesatni sastanak u Varaždinu, na dan kada EU i Turska u Bruxellesu pokušavaju postići ključan sporazum o zaustavljanju migrantskog vala prema Europi.

[ad id=”93788″]

Kolinda Grabar-Kitarović domaćin je Borutu Pahoru i Hansu Fischeru na trećem neformalnom summitu koji se održavaju od 2014.

Izbjeglička kriza trebala bi biti glavna tema radnog sastanka čelnika triju članica EU-a i zemalja na nedavno zatvorenoj tzv. balkanskoj migranstkoj ruti.

Ruta, kojom je prošle godine u EU ušlo više od milijun izbjeglica s Bliskog istoka, zatvorena je prošlog tjedna, a više od 10.000 migranata ostalo je zarobljeno u mulju na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

EU u međuvremenu pokušava ispregovarati sporazum s Ankarom koja bi zadržavala izbjeglice na svom teritoriju u zamjenu za političke i financijske ustupke.

Iako su izbjeglice zaustavljene na grčko-makedonskoj granici, Slovenija se i dalje štiti žilet žicom koju je u jeku migrantske krize prošle godine postavila na granici s Hrvatskom, djelomično na hrvatskom teritoriju.

Na nedavnom sastanku u Zagrebu s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je kako se nada da će žica, kojoj se protive lokalni stanovnici s obje strane granice, uskoro biti uklonjena.

Dugogodišnji granični spor između Hrvatske i Slovenije ponovno je aktualiziran u srijedu kada je arbitražni sud održao novu usmenu raspravu na koju se odazvala samo Slovenija.

Hrvatska nije otišla u Den Haag jer smatra da je slovenska strana kontaminirala postupak i traži da se sud sam raspusti. Slovenija, pak, ustraje na nastavku arbitraže i ne pristaje na hrvatski prijedlog da se granični spor riješi bilateralnim pregovorima.

[ad id=”93788″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari