Pratite nas

BiH

Predsjedništvo BiH imenuje nove veleposlanike

Objavljeno

na

Veleposlanici, koje je u proteklih osam godina instalirao Željko Komšić, koji u Predsjedništvu BiH nije predstavljao bh. Hrvate, budući ga oni na tu  dužnost, u dva mandata, nisu ni birali, uskoro će morati “pakirati kofere”.

Naime, hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović već na sljedečoj sjednici kolektivnog šefa države, ovog tjedna, pokrenut će inicijativu za imenovanje novih veleposlanika Bosne i Hercegovine, u destinacijama, koje popunjavaju hrvatski kadrovi, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Među Komšićevim diplomatama su, podsjetimo i umirovljenik Nerkez Arifhodžić, koji se, nakon službovanja na veleposlaničkoj poziciji koja pripada Bošnjacima, preko noći odlučio izjasniti kao Hrvat, da bi ga Komšić imenovao veleposlanikom BiH u Rimu, ali i kadrovi koji su na mjesto veleposlanika BiH u Crnoj Gori, pa potom u NATO otišli  kao bankraski referenti, netom po završetku fakulteta, bez dana diplomatskog iskustva.

Informaciju o imenovanju novih veleposlanika BiH, Hrvatskom Medijskom Servisu potvrdio je sam Čović.

-Mi smo to već pokrenuli, i već na idućoj, četvrtoj sjednici Predsjedništva, ovog tjedna, to smo već dogovorili, ja ću osobno pokrenuti inicijativu za imenovanje novih veleposlanika, izjavio je Čović za HMS.

Dodao je kako će u narednih četiri-pet mjeseci biti zamjenjeni veleposlanici u pet eurospkih destinacija

– U ovom trenutku to su Beč, Bruxelles, Geneva, već na ljeto to će biti Hrvatska, Španjolska, u Njemačkoj imamo konzularni dio, isto to će uraditi kolege iz srprskog i
bošnjačkog naroda, tako da je taj koncept postavljen da možemo do kraja ove godine zamjeniti 70 posto veleposlanika.

Čović pojašnjava kako je dogovoreno da tamo gdje nije bilo političkhi imenovanja, veleposlanici neće biti smjenjivani, već će se sačekati istek njihovih mandata.

-Drugo, koncept je da i onima koji napuštaju dužnost i onima koji je preuzimaju ostavimo prostor od mjesec -dva da se mogu pripremiti za povratak, odnosno preuzimanje dužnosti, kazao je Čović Hrvatskom medijskom Servisom.

Precizirao je kako će do šestog ili sedmog mjeseca biti imenovani veleposlanici,u spomenutih pet europskih prijestolnica, odnosno zemalja. koje kandidira HDZ, a on predloži Predsjedništvu BiH.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari