Connect with us

Iz Svijeta

Premijer Tirinške dao ostavku, slijede novi izbori

Objavljeno

on

Novoizabrani premijer savezne pokrajine Tirinška Thomas Kemmerich (Liberalno-demokratska stranka Njemačke, FDP) podnio je u četvrtak ostavku, nakon što je dan ranije izabran uz potporu ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD), što je izazvalo ogorčenje i osudu njemačke političke javnosti.

„Ostavka je neizbježna. Time s funkcije premijera želim otkloniti štetu koja nastala podrškom AfD-a“, objasnio je Kemmerich podnoseći pismenim putem ostavku. On je istodobno zatražio raspuštanje regionalnog parlamenta i održavanje novih pokrajinskih izbora.

„Demokratima su potrebne demokratske većine a to očito nije moguće“, rekao je liberalni političar i zatražio raspuštanje parlamenta savezne zemlje Tirinške (Thüringen).

Kemmerich se jučer, nakon što je propao pokušaj ponovnog izbora dosadašnjeg premijera iz stranke Ljevica Bode Ramelowa, kandidirao u trećem krugu i pobijedio uz glasove Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i AfD-a.

To je izazvalo žestoke reakcije izvan ove savezne pokrajine zbog dosadašnjeg konsenzusa da se parlamentarno ne surađuje ekstremno desnim AfD-om.

Ogranak AfD-a za Tirinšku slovi kao posebno radikalan zbog otvorenih kontakata s ekstremnom desnicom i zbog čestih verbalnih ispada čelnika stranke na temu nacionalsocijalizma.

Središnjica CDU-a je oštro kritizirala tirinški ogranak stranke zbog zajedničke akcije izbora premijera s AfD-om.

Zbog toga je sazvan i izvanredni sastanak demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel, na kojem je trebao biti razjašnjen daljnji odnos dijelova CDU-a prema AfD-u.

Za raspuštanje parlamenta je potrebna dvotrećinska većina tako da za ovu odluku moraju glasati i zastupnici CDU-a koji su se dosad opirali novim izborima.

Kandidat Ljevice, dosadašnji pokrajinski premijer Ramelow nadao se nakon izbora da će voditi manjinsku vladu zajedno sa SPD-om i Zelenima. (Hina)

Angela Merkel: Izbor uz potporu ‘krajnje’ desnice loš za demokraciju

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari