Connect with us

Vijesti

Preminuo osuđeni ratni zločinac Mile Mrkšić

Objavljeno

on

Bivši komandant Srpske vojske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je danas u zatvoru u Portugalu, gdje se nalazio poslije presude Haškog suda.

[ad id=”68099″]

Mile Mrkšić je rođen 1947. godine u Vrginmostu, a kao oficir JNA sudjelovao je u napadima i okupaciji  Vukovara 1991. Nakon pada Vukovara unaprijeđen je u general-majora JNA, a kasnije je postao vrhovni komandant tzv. Srpske vojske Krajine svibnja 1995. Umirovljen je nakon teškog poraza ‘krajiške vojske’ u Oluji, u kolovozu 1995.

Mile Mrkšić je bio pukovnik JNA i zapovjednik Prve motorizirane gardijske brigade JNA, glavne udarne sile srpske armije u bitci za Vukovar. Pod nadzorom je imao sve srpske postrojbe koje su se zatekle na tom području i opsjedale Vukovar: JNA, Teritorijalnu obranu i srpske paravojne jedinice. Nakon opsade Vukovara odlikovan je i unaprijeđen u čin generala u Jugoslavenskoj armiji (JA) da bi kasnije postao zapovjednikom Srpske vojske Krajine.

Optužen je za ubojstvo 260 civila, pacijenata bolnice iz Vukovara na Ovčari. Dobrovoljno se predao u Haag 15. svibnja 2002. Optužen je zajedno sa Šljivančaninom, Radićem i Dokmanovićem pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, te osuđen 2007. godine na kaznu od 20 godina zatvora, koja je potvrđena potpunim odbacivanjem svih njegovih žalbi 2009. godine.

Milu Mrkšića smatra se hijearhijski najodgovornijim čovjekom za masakr hrvatskih zarobljenika nakon pada Vukovara. Prema iskazima brojnih svjedoka, upravo je Mrkšić – tadašnji pukovnik JNA – odbio zahtjev da se tri autobusa zarobljenika transportiraju s Ovčare u Sremsku Mitrovicu. Na taj način zarobljeni hrvatski vojnici i civili ostavljeni su na milost i nemilost pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, te je – kako je na suđenju Mrkšiću posvjedočio umirovljeni pukovnik JNA Bogoljub Kijanović – “bilo jasno da zarobljenici više neće vidjeti bijela dana”.

Na kraju je zbog svoje uloge na Ovčari Mrkšić osuđen na dvadeset godina zatvora, dok je drugom okrivljenom Veselinu Šljivančaninu izrečena blaga kazna od 5 godina, a trećeokrivljeni Miroslav Radić je oslobođen krivnje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari