Presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata haških uznika do kraja studenoga iduće godine

1

Predsjednik Haaškoga suda Carmel Agius jučer se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i tom prilikom je rekao kako će drugostupanjska presuda u predmetu “Prlić i ostali” biti izrečena do kraja studenoga 2017.

Predviđena dinamika

Predmeti se odvijaju predviđenom dinamikom i očekujemo kako će presuda biti izrečena do kraja studenoga 2017. godine. Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je govorio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz koji je također potvrdio kako bi presuda u ovome slučaju trebala biti izrečena do kraja studenoga iduće godine.

Oba dužnosnika potvrdila su kako bi i ostali predmeti trebali biti riješeni u predviđenim rokovima. Ipak, ima i onih koji vjeruju kako je ovo samo još jedna haaška priča te kako će stvarno biti znatno drugačija. Naši haaški izvori ističu kako su čelnici ovoga suda i do sada u nekoliko navrata izlazili u javnost s rokovima, ali se oni nisu poštovali.

Ne bi neočekivano bilo da u ljeto 2017. čelnici Haaškoga suda objave da presude neće biti izrečene u predviđenim rokovima, kako su predmeti na kojima rade preopsežni te da se postavljeni rokovi prolongiraju.

Takvu smo situaciju imali već nekoliko puta i ne treba biti iznenađen ako se to još jednom ponovi, govore nam naši sugovornici. Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić već 13. godinu nalaze se u haaškom pritvoru.

Čekaju kraj procesa

Svi oni s nestrpljenjem čekaju drugostupanjsku presudu Haaškoga suda i kraj najdugotrajnijeg procesa pred ovom pravosudnom institucijom. Oni bi se u travnju iduće godine trebali naći ponovno u sudnici.

Naime, tada bi trebala biti održana redovita statusna konferencija u ovom predmetu, a neki čak i vjeruju kako bi tom prilikom moglo biti određeno kada će biti izrečena drugostupanjska presuda.

Drugi su pak skeptični i ne očekuju kako će presuda uopće biti izrečena iduće godine.

Smatraju kako će prevladati interes pojedinaca da Sud radi i tijekom 2018. te su mišljenja da će tek za dvije godine biti poznata konačna presuda Prliću i ostalima.

Marko Karačić / Večernji list

facebook komentari

  • sjena

    Ovo suđenje Haškog suda je jedno od najodvratnije društveno djelovanje međunarodnih “pravnih ” instanci. Kako vjerovati politikama.političarima,Zemljama koje stoje iza takovog mehanizma. Ovo je čak puno gore i pokvarenije ,NEHUMANIJE od isto takovih “procesa” u Staljinovom SSSR-u-
    No jasno je ovo se radi prema uputama iz UK kraljevstva,u njihovoj diplomaciji VRIJEME je najvažniji faktor i uspjeli su u tome ,skoro su uspjeli u svem naumu ,a što je najžalosnije ne će nikome odgovarati !!!!
    za dom !