Connect with us

Vijesti

Prijevare: Kako proizvođači automobila mjere prosječnu potrošnju goriva…

Objavljeno

-

Proizvođači automobila već godinama masovno manipuliraju testovima potrošnje goriva, pri čemu se služe nizom najrazličitijih, ali zakonom dopuštenih legalnih trikova, pokazalo je istraživanje europske nevladine organizacije iz Bruxellesa Transport & Environment.

Prilikom mjerenja potrošnje goriva proizvođaći pribjegavaju trikovima kao što je olakšavanje vozila skidanjem “suvišnih” dijelova, prenapumpavanja guma i testiranja na nadmorskim visinama s rjeđim zrakom.

Važeći europki propisi NEDC (New European Driving Cycle), stari su već više od 30 godine te dopuštaju vrlo slobodnu interpretaciju pravila, piše Auto klub.

Prema podacima do kojihe je došao Transport & Environment, službeni podaci koje objavljuju proizvođači od stvarnih se u prosjeku razlikuju za 25, a u nekih slučajevima čak i do 50 posto!

Među dvadesetak načina za friziranje rezultata kojima se služe proizvođači automobila ima i raznih vrlo sofisticiranih postupaka, no većina ih je, valja priznati, vrlo jednostavna.

Primjerice, smanjenje otpora zraka moguće je postići već i najobičnijim zatvaranjem usisnika zraka, pa i prekrivanjem otvora između vrata i karoserije najobičnijom ljepljivom trakom. Isključivanje raznih potrošača energije poput radio aparata ili klima uređaja ovdje se podrazumijeva.

No proizvođači ne staju na tome. Koriste se i posebna supermaziva, mijenjaju se i špur i kočnice, alternator se isključuje kako više ne bi punio akumulator, a vanjska se testiranja obavljaju na nerealno visokim temperaturama te na sasvim glatkim podlogama sa što manjim otporom kotrljanja.

Premda je riječ o trikovima kojima se formalno ne krše važeći propisi, jasno je da je ovdje ipak riječ o najobičnijem varanju kupca, ali ne samo njih.

U istim uvjetima u kojima se mjeri potrošnja goriva mjeri se i emisija CO2, što znači da se ovakvim manipuliranjem izigravaju zakoni koji propisuju smanjenje emisije CO2.

Tim zakonima vozila udovoljeni samo u teoretskim uvjetima, ali ne i u praksi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari