Pratite nas

BiH

Pripadnici tzv. Armije BiH proglašeni krivim za ratne zločine nad Hrvatima

Objavljeno

na

Četvorica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine u utorak su proglašena krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u mjestu Kruščica kod Viteza u središnjoj Bosni, a vijeće Suda BiH zbog toga ih je osudilo na kazne u rasponu od pet do osam godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom Minet Akeljić i Šaban Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Senad Bilal na osam, a Hazim Petković na petogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi Hina.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena njihova umiješanost u zlostavljanje Hrvata koje su pripadnici Armije BiH zatočili u Kruščici, dok je Šemsudin Đelilović, koji je bio peti optuženi, oslobođen krivnje s obrazloženjem kako njegova odgovornost nije dokazana.

Minet Akeljić osuđen je po zapovjednoj odgovornosti jer je kao zapovjednik postrojbe vojne policije nalagao slanje zatočenih civila na crte bojišnice, dok su ostala trojica koji su bili vojni policajci proglašeni krivim za izravno fizičko zlostavljanje zatočenika.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako zlostavljanje zatočenih Hrvata u Kruščici nije bilo svedeno na izolirane incidente, nego je sustavno primjenjivano.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Obilježena 27. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać

Objavljeno

na

Objavio

Obilaskom groblja i spomen obilježja, misom zadušnicom za poginule i nestale branitelje, te svečanom akademijom, danas je obilježena 27. godišnjica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać i organizirane obrane Hrvata u Unsko-sanskoj županiji tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

-Naša obveza je da se na ovaj način sjećamo uspješne zajedničke borbe i obrane grada Bihaća. Posebno odajemo poštovanje i čuvamo uspomenu na 72 poginula i tri nestala branitelja za vrijeme oslobodilačkog rata, a moramo istaknuti i da je oko njih 250 ranjeno braneći ovaj dio BiH.

Ponosni smo na sve što smo zajedno s Armijom Republike BiH uradili i zato s posebnom emocijom svi zajedno čuvamo od zaborava ovakve i slične datume – rekao je ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u Bihaću i okolini, kako u ratnim vremenima, tako i danas.

-Ne govorimo mi o suživotu, nego o zajedničkom životu. Zajedno smo obranili grad, a danas kao prijatelji i susjedi uživamo u slobodnom Bihaću. To je posebna satisfakcija za sve Bišćane i najljepša pozivnica za sve goste – ustvrdio je predsjedatelj Gradskog vijeća Bihać Davor Župa.

Godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać obilježena je pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanje branitelja i ratnih – vojnih invalida USŽ, Grada Bihaća i Ministarstva za pitanja branitelja u Vladi Republike Hrvatske.

(Fena)

Marin Vlahović: Motivi ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića gori su i od samog zločina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

RTV Herceg Bosne do kraja lipnja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je jučer u Domu HDZ-a BiH u Mostaru radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima izabranima iz reda HDZ-a BiH o aktualnim projektima i planovima lokalnih razina.

Na sastanku se razgovaralo o raznim aktualnim temama i aktivnostima po svim općinama, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razvoj lokalnih sredina i unapređenje kvalitete života kroz ekonomske, gospodarske, infrastrukturne i druge planirane projekte mora biti prioritet svim dužnosnicima.

Veće razine vlasti moraju dati svoj doprinos i pomagati lokalnim razinama kako bi svaki naznačeni problem riješili.

Također, na sastanku je govoreno i o projektu Radiotelevizije Herceg Bosne, kojega su podržali svi načelnici i gradonačelnici HDZ-a BiH.

RTV Herceg Bosne u punom kapacitetu bi trebala proraditi do kraja lipnja.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari