Connect with us

Iz Svijeta

Propalestinski prosvjedi u Malmou uoči finala Eurovizije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u Malmou protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji, a izraelska vojna operacija u Gazi zasjenila je finale glamuroznog natjecanja.

Organizatori Eurovizije, koji ovaj godišnji događaj uvijek nazivaju nepolitičkim, odolijevali su pozivima na isključenje Izraela, no tražili su da se promijene stihovi izraelske pjesme kako bi se uklonilo ono što smatraju referencama na smrtonosni Hamasov napada na Izrael 7. listopada, koji je izazvao rat.

Velika skupina prosvjednika okupila se na središnjem trgu švedskog grada domaćina prije nego što su se uputili prema mjestu održavanja natjecanja, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući “Eurovizija ujedinjena genocidom” – što je preinaka službenog slogana “Ujedinjeni glazbom”.

– Važno je pokazati da stojimo na pravoj strani za svakoga. Ovo može biti bilo koja zemlja i dalje bismo stajali ovdje jer se radi o djeci, muškarcima i ženama koji su pod okupacijom dugo godina, rekla je u subotu prosvjednica Maryam.

Policija je procijenila da se prosvjedu pridružilo 6000 do 8000 ljudi.

Finale natjecanja, koje je kulminacija ritmičnih pjesama, šarolikih kostima i šaljivog kiča, počinje u 21 sat.

Proteklih tjedana u inozemstvu je rastao broj glasnih prosvjeda protiv rata Izraela u Gazi, uključujući i one na američkim kampusima.

U Malmou, francuski pjevač Slimane u subotu je prekinuo svoju probu kako bi rekao da mu je dječački san pjevati za mir.

– Glazba nas mora ujedinjavati, rekao je Slimane nakon čega su uslijedili usklici iz publike.

Više od 10.000 propalestinskih prosvjednika, uključujući i klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organizirali su nenasilni prosvjed uoči polufinalne večeri u četvrtak.

Mala skupina izraelskih simpatizera, uključujući i članove židovske zajednice Malmoa, organizirali su mirni prosvjed u četvrtak, braneći izraelsku solo umjetnicu Eden Golan (20) i njezino pravo da se natječe.

Propalestinski prosvjednici žalili su se na dvostruka mjerila organizatora natjecanja Europske radiodifuzijske unije (EBU) koja je Rusiji zabranila da se natječe 2022. godine nakon invazije na Ukrajinu.

Reuters navodi da je favorit za pobjedu na kladionicama hrvatski natjecatelj Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić (28) s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, dok se na drugom mjestu nalazi izraelska natjecateljica Golan s pjesmom “Hurricane”.

Tijekom nastupa Eden Golan na polufinalnoj večeri u četvrtak moglo se čuti zviždanje iz publike, no također se mogao čuti pljesak i mahalo se izraelskim zastavama, rekao je Reutersov novinar koji je bio u dvorani. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas