Connect with us

BiH

Radončić: BiH ne može izdržati teret ilegalne migracije, neizbježne su deportacije

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahurdin Radončić najavio je u četvrtak pokretanje inicijative čiji je cilj deportacija svih ilegalnih migranata iz te zemlje osim onih koji su stigli s područja ratom zahvaćene Sirije.

On je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao kako BiH ne može tolerirati boravak tisuća ilegalnih migranata ni zbog sigurnosnih, niti zbog financijskih problema koje ima suočena s prijetećim posljedicama pandemije koronavirusa.

“Želimo skinuti s BiH ogroman balast od 8-9 tisuća osoba koje ovdje borave. Mi to ne možemo izdržati jer će kod nas 40 do 50 tisuća ljudi ostati bez posla”, kazao je Radončić upozoravajući kako je epidemija prouzročena koronavirusom samo dodatno zakomplicirala problem ilegalnih migracija, na čijem se rješavanju, kako tvrdi, gotovo pet godina nije ništa sustavno radilo.

Ne učini li se nešto, uskoro će u BiH biti 20 tisuća ilegalnih migranata i to se ne može dopustiti, kazao je Radončić ističući kako je poseban problem u tome što se uopće ne zna identitet brojnih migranata, jer oni nemaju ili ne žele pokazati nikakve osobne dokumente.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako je ozbiljna mogućnost da među takvim osobama ima pripadnika terorističkih ili kriminalnih organizacija koje vrebaju priliku za odlazak ka Europskoj uniji da bi tamo postali “spavačima” koji čekaju nalog za akciju. Prema takvima, najavio je Radončić, ubuduće neće biti tolerancije pa će oni koji odbiju otkriti svoj identitet čekati zatvor sve dok to ne učine.

Ekonomske migrante vratiti u zemlje porijekla

Službi za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti već je izdan nalog da se utvrdi točan broj ekonomskih migranata kako bi se moglo raditi na njihovu dobrovoljnom vraćanju u države iz kojih su i došli, no Radončić je priznao kako takav projekt neće moći realizirati bez suradnje s veleposlanstvima tih država.

Otvoreno je kazao kako ne vjeruje da je Pakistan, iz kojega dolazi najviše ilegalnih migranata, spreman surađivati, ali je i zaprijetio kako će takvo odbijanje suradnje imati posljedice.

Radončić je najavio kako bi pakistanski veleposlanik u BiH mogao biti proglašen personom non grata.

Potvrdio je kako policija u Bihaću provodi akciju privođenja svih ilegalnih migranata koji borave izvan za to određenih centara, pa je njih 330 već prebačeno u naselje “Lipa”, no to je samo privremeno rješenje, a trajno je njihovo vraćanje u zemlje iz kojih su došli. “Riječ o dugotrajnom procesu ali prvi korak mora se napraviti”, kazao je Radončić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari