Pratite nas

BiH

Radončić: BiH ne može izdržati teret ilegalne migracije, neizbježne su deportacije

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahurdin Radončić najavio je u četvrtak pokretanje inicijative čiji je cilj deportacija svih ilegalnih migranata iz te zemlje osim onih koji su stigli s područja ratom zahvaćene Sirije.

On je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao kako BiH ne može tolerirati boravak tisuća ilegalnih migranata ni zbog sigurnosnih, niti zbog financijskih problema koje ima suočena s prijetećim posljedicama pandemije koronavirusa.

“Želimo skinuti s BiH ogroman balast od 8-9 tisuća osoba koje ovdje borave. Mi to ne možemo izdržati jer će kod nas 40 do 50 tisuća ljudi ostati bez posla”, kazao je Radončić upozoravajući kako je epidemija prouzročena koronavirusom samo dodatno zakomplicirala problem ilegalnih migracija, na čijem se rješavanju, kako tvrdi, gotovo pet godina nije ništa sustavno radilo.

Ne učini li se nešto, uskoro će u BiH biti 20 tisuća ilegalnih migranata i to se ne može dopustiti, kazao je Radončić ističući kako je poseban problem u tome što se uopće ne zna identitet brojnih migranata, jer oni nemaju ili ne žele pokazati nikakve osobne dokumente.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako je ozbiljna mogućnost da među takvim osobama ima pripadnika terorističkih ili kriminalnih organizacija koje vrebaju priliku za odlazak ka Europskoj uniji da bi tamo postali “spavačima” koji čekaju nalog za akciju. Prema takvima, najavio je Radončić, ubuduće neće biti tolerancije pa će oni koji odbiju otkriti svoj identitet čekati zatvor sve dok to ne učine.

Ekonomske migrante vratiti u zemlje porijekla

Službi za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti već je izdan nalog da se utvrdi točan broj ekonomskih migranata kako bi se moglo raditi na njihovu dobrovoljnom vraćanju u države iz kojih su i došli, no Radončić je priznao kako takav projekt neće moći realizirati bez suradnje s veleposlanstvima tih država.

Otvoreno je kazao kako ne vjeruje da je Pakistan, iz kojega dolazi najviše ilegalnih migranata, spreman surađivati, ali je i zaprijetio kako će takvo odbijanje suradnje imati posljedice.

Radončić je najavio kako bi pakistanski veleposlanik u BiH mogao biti proglašen personom non grata.

Potvrdio je kako policija u Bihaću provodi akciju privođenja svih ilegalnih migranata koji borave izvan za to određenih centara, pa je njih 330 već prebačeno u naselje “Lipa”, no to je samo privremeno rješenje, a trajno je njihovo vraćanje u zemlje iz kojih su došli. “Riječ o dugotrajnom procesu ali prvi korak mora se napraviti”, kazao je Radončić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Snažan potres pogodio Hercegovinu

Objavljeno

na

Objavio

Potres jačine 4,2 stupnja po Richteru pogodio je Hercegovinu u utorak u 11.45 sati. Europsko-mediteranski centar (EMSC) je objavio na svojim stranicama kako je epicentar potresa bio na području Blagaja, 13 kilometara jugoistočno od Mostara.

Prema podacima ovog centra potres se dogodio na dubini od deset kilometara. Potres se osjetio i u primorskim gradovima Republike Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari