Pratite nas

Zanimljivosti

Razvaljuju na svim natjecanjima, a mladi zagrebački programeri nemaju ni svoj Centar

Objavljeno

na

Da mladi zagrebački programeri “razvaljuju” na svim natjecanjima u kojima sudjeluju, već je poznato. Ne bi li stoga, pita tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić, bilo fantastično kad bi nakon dvadest godina dobili vlastiti centar?

Centar za mlade programere priča je koja se “vrti”, kaže, barem godinama, a kad bi se realizirao bio bi prvi u Hrvatskoj.  Iako je Savez odavno prepoznat kao točka stvaranja i izvanserijskog doprinosa pa je dobio i dva najviša priznanja Grada, još uvijek nisu zaokružili misiju i realizirali ovaj projekt jer nemaju odgovarajući prostor.

– Projekt je prije pet godina izradio tajnik koji smatra da nije bio dovoljno sposoban da bi informacija brže došla do gradonačelnika, kaže nam Rikard Dimić, predsjednik Saveza.

Učionice, radionice, zidni ekrani

U 350 kvadrata površine, sastojao bi se od učionica, radionice i natjecateljskog sektora te dijela posebno prilagođenog za osobe smanjene pokretljivosti. Imao bi pet do šest učionica, čime bi se mogao mogao osigurati istovremeni grupni ili individualni rad za oko osamdeset njegovih polaznika. Ondje bi se održavala i programerska natjecanja, odnosno vježbe i simulacije za sve uzraste. Centar je prvenstveno namijenjen školskoj djeci i mladeži radi popularizacije i usavršavanja programerskih znanja i vještina, ali i osobama smanjene pokretljivosti, studentima i ostalom građanstvu te osobama treće životne dobi.

Roditelji, mediji i gosti u Centru bi također mogli na zidnim ekranima pratiti tijek rezultata u natjecanjima gradske, međužupanijske, nacionalne ili međunarodne razine. Centar bi imao i uredski dio za odgovorne voditelje i organizatore programa, a nekoliko učionica bi se moglo spojiti u dvoranu za predavanja ili svečanosti darovitih uz dodjelu Nagrada i priznanja poput „Najbolji uz najbolje“, koja je sa Sandrom Perković u glavnoj ulozi već imala svoju probnu izvedbu.

Centar je ovim mladima, kaže tajnik Saveza Škokić, prijeko potreban s obzirom na to da su okvire svoje udruge odavno prerasli. Kako nemaju adekvatan prostor, koriste onaj koji dijele s modelarima u željezničkoj modelarnici.

– Oni rade sjajne stvari za Grad i Hrvatsku i odavno su prerasli okvire udruge, a briga o darovitima je ključ opstanka Domovine. U ime roditelja smo u siječnju 2019. na sastanku u Uredu za obrazovanje s gospođom Milković inicirali prijem kod Gradonačelnika, i zamolili da podrži projekt Centra mladih programera, rekao nam je Herman Vukušić, otac hrvatskog stolnog tenisa i dobitnik državne nagrade Franjo Bučar za životno djelo. Njegov je unuk Filip bio jedan od boljih polaznika radionica.

ZRS-u nagrade i medalje Grada

A da to zagrebački školarci zaslužuju, svjedoče njihovi nabrojeni uspjesi. Na državnim natjecanjima iz informatike gotovo sva najviša mjesta osvojile su škole čiji su učenici članovi Zagrebačkog računalnog saveza. U periodu izmeđe 2006. i 2008 godine, na primjer, osvojili su nevjerojatnih 35 od 36 prvih mjesta, pa je četverostrukoj pobjednici „Profa kupa“ Mihaeli Piskač i prvom olimpijskom zlatu Luki Kalinovčiću, uz doajena nacionalne informatike Branimira pl. Makanca, tada pripala čast u ime Saveza preuzeti Nagradu Grada, a zatim i Medalju Grada.

– Savez postiže iznimne rezultate u odgoju mladih informatičara i bilo bi poželjno da se ovaj dokazano uspješan model rada podrži i proširi jer samo tako možemo aktivirati svoje potencijale, kaže nam dr. sc. Mladen Merćep,  čija su dva sina godinama učila programiranje u ZRS-u.

Juniorska hrvatska olimpijada za osnovce se održava od 2012. godine, i svi pobjednici, izvrsni učenici svojih škola – bili su i članovi ZRS-a.

– Prije tri godine uspostavljena je europska juniorska olimpijada za učenike do 15 godina starosti, a u sastavu četveročlane reprezentacije su svake godine po tri člana dolazila iz škola čiji su učenici članovi Saveza – objašnjava Škokić, a dodaje da su se najbolji među njima vraćali i s medaljama s učeničkih olimpijada i međunarodnih natjecanja. Na tri Europske juniorske olimpijade osvojeno je jedno zlato, tri srebra i tri bronce. a učinili su to Krešimir Nežmah koji je dobio zlato, Patrik Pavić s dva srebra, Eugen Bošnjak i Vlatko Borevković bili su brončani a Fran Babić, osvojio je broncu i srebro. Krešimir i Patrik sada su već javnosti poznati članovi seniorske reprezentacije koji su na seniorskim olimpijadama osvojili zlato i tri srebra.

Svi ti najbolji mladi programeri su po završetku osnovne škole upisivali zagrebačku 15. Gimnaziju.

Godinama iz Gorice dolazi u ZRS

– Iza svih rezultata uvijek stoje dvije ključne vrijednosti. Obiteljska potpora i nasliieđeni talent kojeg učenici donose u svoje klubove i škole, te dugogodišnji ustrajni rad. Na sve to nadovezuje se puno i ljubavi i osmišljenih aktivnosti putem kojih se Savez trudi potaknuti učenike na dodatni rad i ubrzano usavršavanje baš onda kada oni to najviše i žele, kaže nam Zdravko Škokić.

Roditelji iznimno cijene cjelogodišnji rad i skrb za njihovu djecu, a Savez promatraju i kao produženi dio obitelji te vole naglasiti da rezultati njihove djece s kojima se svi ponosimo imaju i jedan trajni zajednički nazivnik – Zagrebački računalni savez, kao izvanškolsku organizaciju koja cjelogodišnje skrbi o mladim programerima.

Nedostaje im samo Centar mladih programera, kako kaže Slavica Babić, koja svog srebrnog olimpijca Frana godinama iz Velike Gorice vozi u ZRS, piše VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Od Covida-19 se oporavila 103-godišnja Talijanka

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Žena sa sjevera Italije koja u kolovozu treba proslaviti 104. rođendan pobijedila je Covid-19 izazvan novim koronavirusom, izvijestio je talijanski list La Repubblica.

Ada Zanusso se razboljela početkom ožujka u domu za starije Maria Grazia u provinciji Biella, oko 100 kilometara zapadno od Milana.

U istom domu je 21 drugi štićenik podlegao Covidu-19, piše La Repubblica. “Netko gore je zaboravio na mene”, izjavila je Zanusso, navodi list.

Njen sin Giampiero, koji je s njom u kontaktu putem video poziva, kaže da ona “još uvijek čita bez naočala, znatiželjna je i stalno želi znati što radimo”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Akademik Vladimir Paar: ‘Ovo je krivac za samoizolaciju, karantenu, krizu, …’

Objavljeno

na

Objavio

Koronavirusi je naziv za skupinu virusa koji promatrani elektronskim mikroskopom imaju oblik krune, pa im odatle ime. Oni su uzročnici bolesti kod ljudi i životinja. Početkom 21. stoljeća počeli su se pojavljivati novi koronavirusi koji su sa životinja prešli na ljude. Sada je u sredštu pažnje pandemija izazvana koronavirusom SARS-CoV-2, koji se također zove COVID-19 (coronavirus disease-2 2019). SARS je kratica za Severe acute respiratory syndrome (teški akutni respiratorni sindrom).

Životni procesi u svakom živom biću “zapisani” su u njegovom genomu (“životnoj šifri”). Ta je šifra izražena “tekstom” pisanom pomoću četiri “slova” A, T, C, G. Svako slovo označava jednu od četiri vrste malih molekula, tzv. nukleotida (svaki od po nekoliko desetaka atoma). “Životnu šifru” (genom) koronavirusa COVID-19 nedavno su odredili (sekvencionirali) i objavili kineski znanstvenici (Wu F. et al., Nature 579, 265-269, 2020). Taj koronavirusov genom sastoji se od 29903 nukleotida. Zanimljivo je pogledati taj tekst od šest stranica, u njemu je “zapisan” uzrok velikim problemima pred kojima se trenutno nalazi cijeli svijet. Za ilustraciju evo prvih 50 slova (od 1. do 50.) iz te prijeteće “životne šifre”:

ATTAAAGGTT TATACCTTCC CAGGTAACAA ACCAACCAAC TTTCGATCTC  a zadnjih 53 slova (od 29851.-29903.) su: TAGCTTCTTA GGAGAATGAC AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAA.

Ako ga želimo cijeloga pogledati da zadovoljimo znatiželju (taj “tekst” nam je svima promijenio život i ugrozio svjetsko gospodarstvo), cijeli tekst toga genoma slobodno je dostupan preko INTERNET-a na poveznici. Možemo gledati taj tekst i reći: “Ovo je krivac za samoizolaciju, karantenu, krizu, …”

Virusi su izvanredno maleni. Njihovu veličinu možemo predočiti ovako: zamislimo da duž ravne crte dugačke 10 centimetara poredamo viruse u red, jedan za drugim, stalo bi više od milijun virusa. Red od milijun virusa bio bi dugačak samo 10 centimetara! Ogroman je broj vrsta virusa, jer se virusi prilagođuju genomu pojedinih vrsta organizama građenih od stanica, npr. u tijelu čovjeka, krave, ptice, bakterije, … Virusi su prisutni u ogromnom broju u okolini i u organizmima. Na primjer, procijenjeno je da u jednoj litri oceanske vode ima oko desetak tisuća milijarda virusa, oko deset puta više nego što je u toj vodi broj bakterija. A ti virusi su važni za biogeokemijske procese u oceanima i za održavanje bakterijske raznolikosti i ekološke ravnoteže. Broj virusa na Zemlji je nezamislivo velik, mnogo veći od ukupnog broja svih drugih živih bića na našem planetu. S druge strane, neki virusi kao agresori izazivaju zarazne bolesti kao kao što su gripa, AIDS, encefalitis, hepatitis, SARS itd.

Kaže se da je virus “napola živ-napola mrtav”, na granici živog i neživog ili najjednostavniji oblik života. Ključno svojstvo života je mogućnost razmnožavanja, ali virusi se mogu razmnožavati samo tako da koriste stanicu nekog organizma kao domaćina. Dok je genom u drugim živim bićima kodiran u dvostrukoj zavojnici DNA, postoje virusi veće genomske raznolikosti, i s jednostrukom zavojnicom koja se naziva RNA i s dvostrukom zavojnicom DNA. U virusu genom je okružen proteinskim omotačem pravilnog geometrijskog oblika, tzv kapside, koju bismo mogli usporediti s oklopom srednjovjekovnog viteza. No kapsida je geometrijski izvanredno pravilna, često oblika ikosaedra, najsavršenijeg Platonovoga geometrijskog tijela omeđenoga s 20 jednakih istostraničnih trokuta. Zaista fascinantno: najjednostavniji oblik života potpuno je zatvoren unutar najsloženijeg pravilnog Platonovoga geometrijskog “čuda”. U virusima koji zaraze složenije organizme, na primjer čovjeka i životinje, kapsida je obavijena ovojnicom iz koje strše izdanci za prianjanje na membranu stanice domaćina u kome virus izaziva zarazu. Virusi se razlikuju od svih drugih oblika života, jer nisu biološke stanice i priroda njihova životnog ciklusa različita je od svih ostalih oblika života. Iako imaju genom sa svojom genomskom šifrom, virusi se samostalno ne mogu razmnožanati. Oni su ekstremni paraziti: razmnožavaju se jedino unutar biološke stanice nekog domaćina u koji ubace svoj genom, pa uzurpiraju genom i stanicu domaćina za svoje potrebe za razmnožavanje. Neki virusi zaraze bakteriju i razmnožavaju se unutar nje, a neki unutar stanica viših organizama, npr. biljaka, životinja i čovjeka. Nakon razmnožvanja neki virusi djeluju razorno na stanice domaćina i uništavaju ih.

Genom koronavirusa COVID-19 ne sadržava genomsku informaciju u DNA molekuli s dvostrukom zavojnicom nukleotidnih lanaca, kao što je u genomu čovjeka, životinja i biljaka. U virusu je pak genomska informacija sadržana u RNA molekuli, koja ima samo jedan lanac nukleotida. Zbog toga je RNA genom manje stabilan nego DNA genom, tj. podložniji mutacijama (tj. promjenama u nizu nukleotida duž genomskog lanca). To može doprinositi promjenama genomskog “teksta” na nepredvidivi način. Smatra se da je novi virus COVID-19 nastao nekom značajnom mutacijom prilikom prijelaza sa životinja na čovjeka, ali izgleda da u novom obliku zasad ne pokazuje veće mutacije.

Treba spomenuti da bi i kvantna fizika na razini RNA molekule, koja uključuje fenomene koji nisu deterministički (kvantnofizikalne relacije neodređenosti i kvantnofizikalna teleportacija), niti su lako shvatljivi, mogla izazvati nepredvidive mutacije što bi čitav problem učinilo još daleko složenijim.

Također mogu biti znakovite i genomske simetrije koje vode povećanju stabilnosti genoma. Naime, postavlja se pitanje stabilnosti DNA genoma u organizmima, posebno u najsavršenijem genomu, kakav je čovjekov. Otvoreno je pitanje, kako to da se u današnjem genomu tijekom više milijarda godina evolucijskog razvoja života (a biološka evolucija temelji se na evoluciji genoma), nije povećavao nered brojnim nasumičnim mutacijama genoma. Upravo na tom pitanju nedavno je dan novi pogled na DNA i život, sa prepoznavanjem ključne uloge genomskih simetrija kao evolucijske prisile: M. Rosandić, I. Vlahović, V. Paar: Novel view on DNA and life –Symmetry as evolutionary forcing, Journal of Theoretical Biology 483 (2019) 109985 (Elsevier) (Journal of Theoretical Biology). Zanimljivo je pitanje: Gdje je u tom okviru koronavirus COVID-19?

Prijetnje koje predstavlja koronavirus kriju se u njegovom genomu. Fascinantan je znanstveni napredak eksperimentalne molekularne biologije koji je omogućio da se odrede genomske sekvence za tisuće vrsta organizama, pa tako i za koronavirus. No unatoč velikom napretku na dešifriranju značenja i uloge genomskih sekvenci, i dalje su prisutni krupni znanstveni i stručni izazovi, dapače, javlja se sve više i novih izazova. Genomski tekst se može pročitati (znanstvenici kažu: sekvencionirati), ali njegovo značenje i međuveze još su značajnim dijelom nepoznanica. Možda bi se moglo problem potpunog dešifriranja genomskog teksta usporediti s problemom dešifriranja hijeroglifa. Kada su tijekom Napoleonove vijne ekspedicije u Egipat 1799. godine francuski vojnici u dolini Nila blizu sela Rosetta pronašli crnu kamenu ploču s uklesanim hijeroglifima, razgledao ju je sa znatiželjom i sam Napoleon, inače vrlo zainteresiran za znanost. Znanstvenici su narednih dvadesetak godina pokušavali dešifrirati te hijeroglife, no to je uspjelo tek 1822. francuskom znanstveniku Champollionu. Sustav hijeroglifa pokazao se kompliciranim, sa 700 različitih znakova. Unatoč djelomičnim uspjesima, danas je znanost pred mnogo mnogo zahtjevnijim zadatkom potpunog dešifriranja genomskih “hijeroglifa”. Sigurno će biti golemog napretka u tom smjeru, iako je moguće da potpuno rješenje nikad neće biti dostupno, među ostalim i zbog kvantnofizikalnih neodređenosti u samom temelju genomske šifre.

No otvorene su mnoge mogućnosti eksperimentalnih pristupa metodom pokušaja i pogreške i otkrićima u traganju za efikasnim cjepivom i lijekom za COVID-19.

S druge strane, upravo promjenjivost virusnog genoma mogla bi pridonjeti i prestanku pandemije, jednostavno tako da se dio genomskog “teksta” spontanim mutacijama promijeni tako da se smanji ili izgubi štetno djelovanje virusa. Na to bi mogli ukazivati događaji iz povijesti kada su katastrofalne virusne pandemije same od sebe prestale, kao na primjer zloglasna “španjolska gripa” koja se pojavila 1918. godine i odnijela više desetaka milijuna ljudskih života.

Govoreći pragmatično, u ovom trenutku dok još nema cjepiva ili lijeka protiv koronavirusa, najefikasnije su odlučne mjere za sprečavanje prijenosa koronavirusa s čovjeka na čovjeka, kao što ih u Hrvatskoj provodi Krizni stožer s vrhunskim medicinskim stručnjacima.

akademik Vladimir Paar/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari