Connect with us

RS: Popisivači ne žele popisati Hrvate kojima su kuće srušene

Objavljeno

-

Na adresu Biskupskog ordinarijata u Banja Luci i na biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu stiglo je više žalbi na način vršenja popisa stanovništva u kotorvaroškom kraju nedaleko od Banja Luke, ali i u drugim krajevima.

Najčešća žalba jest da popisivači žele popisati samo one koji imaju obnovljene kuće dok takvu mogućnost nemaju oni kojima su kuće srušene.

Tako iz Udruženja građana ‘Orahova’ kod Kotor Varoša pišu da su “jako razočarani načinom na koji se vrši popis stanovništva“ napominjući da su “i popisivači pod pritiskom sa svih strana“.

Izražavaju nezadovoljstvo i “hrvatskim predstavnicima vlasti“ koji nisu upoznali ljude s načinom na koji se mogu popisati. U svom pismu spominju se da se na blagdan sv. Franje, 4. listopada okupilo oko 300 Hrvata kotorvaroškog kraja, ali i ističu da im nitko od hrvatskih predstavnika vlasti nije dao upute u vezi s popisom.

Dopis biskupu Komarici uputila je i jedna katolička obitelj koja je, radi popisa, došla čak iz Welsa, te molila da od 3. do 5. listopada popisivačica dođe i popiše ih, ali nije došla pa su se vratili u Wels neobavljena posla.

U pismu su naveli da su se žalili i tamošnjim svećenicima, ali dodaje kako oni nisu mogli ništa učiniti. Veći broj župnika izvijestio je biskupa Komaricu o sličnim pojavama.

I župnik u Derventi vlč. Filip Maršić je u izjavi za Katoličku tiskovnu agenciju kazao kako su mu se mnogi prognani župljani žalili da ih popisivači nisu htjeli popisati jer su im kuće srušene čime se tim ljudima ponovno čini nepravda, priopćeno je iz KTA BK BiH.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari