Connect with us

Iz Svijeta

SAD i Irak počinju razgovore o završetku misije međunarodne vojne koalicije

Objavljeno

-

Foto: EPA

SAD i Irak počet će razgovore o završetku misije međunarodne vojne koalicije u Iraku i o tome kako je zamijeniti bilateralnim odnosima, rekla su četiri izvora, što je korak naprijed u procesu koji je zastao zbog rata u Pojasu Gaze.

Američka veleposlanica u Iraku Alina Romanowski prenijela je to u srijedu pisanim putem iračkom ministru vanjskih poslova Fuadu Huseinu, rekla su tri izvora.

SAD je time odustao od uvjeta da prvo moraju prestati napadi proiranskih militantih skupina na američke snage u Iraku, rekli su izvori.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je dobilo “važno” pismo i da će ga premijer pozorno razmotriti.

Razgovori bi trebali potrajati nekoliko mjeseci, ako ne i dulje, a ishod nije jasan i ne očekuje se skoro povlačenje američkih vonika.

SAD u Iraku ima 2500 vojnika koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe ponovni uspon Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove Iraka i Sirije prije nego je poražena.

U Iraku su i stotine vojnika iz europskih zemalja u sklopu međunarodne koalicije predvođene SAD-a uspostavljene u cilju borbe protiv Islamske države. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari