Pratite nas

BiH

Sarajevo priprema udar na Elektroprivredu HZHB!?

Objavljeno

na

Sarajevo ponovno želi prisvojiti hrvatski novac.

Potrebno je otvoriti temu poslovanja Elektroprivrede HZHB, objavio je danas sarajevski portal Klix.ba, pri tom se pozivajući na mišljenje izvjesnog “ekonomskog eksperta” Admira Čavalića, koji je pri tom ustvrdio kako ova javna kompanija svojim radom ne ostvaruje dobit koja bi bila uplaćena u entitetski proračun. Sarajevo ponovno želi prisvojiti hrvatski novac.

Za razliku od BH Telecoma, Elektroprivrede BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, piše Klix.ba, koji su iz poslovanja u 2017. godini uplatili u proračun Federacije BiH nešto više od 153 milijuna KM, Elektroprivreda HZHB odlučila je svojom dobiti pokrivati akumulirane gubitke iz ranijih godina, piše Dnevnik.ba,  prenosi HMS.

Čavalić tako kaže kako je ustaljena praksa da “JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar raspoređuje svoju skromnu dobit za pokriće gubitaka nastalih u prethodnim godinama”.

“Ovo nije ništa novo i spada u domenu diskrecijske moći Skupštine društva. Ono što je problematično je činjenica da federalne vlasti računaju na ova sredstva, naročito u kontekstu infrastrukturnih projekata, poput npr. Mostarske zaobilaznice”, zabrinut je ekonomski ekspert.

U ovom slučaju postoji još niz otvorenih pitanja, tvrdi Klix.ba, posebno onih koja se tiču odnosa politike i ove javne kompanije.

“Ne ulazeći u pravo Skupštine da donese ovu odluku, iako je riječ o javnoj kompaniji, potrebno je otvoriti pitanja gubitaka ove kompanije, specifičnog odnosa s Aluminijem d.d. Mostar, ali i javnih informacija o stranačkim zapošljavanjima. Evidentno je da Vlada FBiH nema utjecaja na ovu kompaniju i da je ista vrlo vjerojatno pod utjecajem lokalnih političkih moćnika”, rekao je Admir Čavalić.

Skupština Elektroprivrede HZHB na posljednjoj sjednici je donijela odluku da će u cijeloj sljedećoj godini uz odgodu plaćanja opskrbljivati električnom energijom posrnuli Aluminij d.d. Mostar.

Čavalić naglašava da isto tako ne postoji jasna obaveza prema proračunu Federacije BiH, ali ipak da su tu direktive i instrukcije koje nalažu javnim kompanijama da ispune jednu od svojih funkcija, a to je da budu odgovorne prema proračunima vlasti u čijoj su nadležnosti.

Ovo, pak, nije prvi put da se priprema teren na napad na hrvatske javne kompanije, posebno na EP HZHB. Dio je to kampanje koja traje već dulje vremena većim ili manjim intenzitetom a kojoj je cilj nakon političkog i ekonomsko podjarmljivanje hrvatskoga naroda u BiH, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, koja je u srijedu započela u Mostaru, kako se Hrvati u toj zemlji još uvijek osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

Kako je u srijedu izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je rekao kako se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

„Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima ‘odgorila’ ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Vrhbosanski nadbiskup.

On je izrazio očekivanje da će se na dvodnevnom zasjedanju pokazati veće razumijevanje i solidarnost te glasnije stajalište o ‘opstanku i ostanku, kao i upornoj borbi za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima’.

Na posljednjim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka izabran je Željko Komšić.

Veliki broj hrvatskih političkih stranaka, predstavnici Katoličke Crkve i drugih institucija reagirali su na rezultate izbore smatrajući ih nepravednim za Hrvate te su zatražili izmjene Izbornog zakona BiH koji bi omogućile izbor legitimnih političkih predstavnika u tijelima vlasti koje su rezervirane za nacionalno predstavljanje.

Biskupi su na dvodnevnom zasjedanju u Mostaru razmatrali zaključke o zaštiti maloljetnika koji je prošlog mjeseca održan u Vatikanu.

Kardinal Puljić nazvao je ovaj problem velikim iskušenjem za Katoličku Crkvu i pozvao na zajedničko djelovanje protiv njega.

(Hina)

 

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Uhićen bivši pripadnik Vojske Republike Srpske osumnjičen za ratne zločine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini uhitili su u srijedu bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske kojega se sumnjiči za ratne zločine počinjene u zapadnom dijelu BiH nad bošnjačkim civilima na početku rata 1992. godine.

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, po njihovu nalogu na području Banje Luke uhićen je Duško Suvara.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti ga se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH na području općine Glamoč, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je na početku 1992. naoružan i uz prijetnje nasilno odvodio žrtve te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti. Suvaru se tereti i za mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Nakon uhićenja osumnjičeni će biti predan u nadležnost državnom odvjetniku, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o određivanju pritvora.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari