Connect with us

BiH

SDA, Džaferović i Komšić: RH poražena u Europskom parlamentu oko etničkih podjela

Objavljeno

-

Vodeća bošnjačka stranka SDA, te dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u četvrtak su ustvrdili da su današnjim odbacivanjem amandmana o konstitutivnim narodima na Izvješće o napretku BiH, Hrvatska i koncept ‘etničkih podjela’ doživjeli poraz u Europskom parlamentu.

U četvrtak je na plenarnome zasjedanju Europski parlament usvojio Izvješće o BiH. Zastupnici nisu prihvatili amandmane hrvatskih eurozastupnika  o pravima konstitutivnih naroda u čemu su ih podržali kolege iz Europske pučke stranke, no ne i članovi liberala, lijevih i grupacije zelenih što nije bilo dovoljno da se nađu u Izvješću o napretku.

“Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i europskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu … jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaju kretati'”, navela je vodeća bošnjačka stranka SDA.

Vodeća bošnjačka stranka zauzima se u pregovorima s vodećom strankom hrvatskog predznaka HDZ BH za provedbe presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim se zahtijeva da predstavnici manjina imaju prava biti birani na najvažnije pozicije u državi. Zbog toga inzistiraju da se u BiH realiziraju tek prava građana, nasuprot Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu, te presudama Ustavnoga suda BiH kojim se inzistira na tome predstavnici brojnijih naroda ne preglasavaju manje brojne, te da se osigura legitimno političko predstavljanje.

U tri navrata bošnjačkim glasovima je za člana BiH Predsjedništva izabran član BiH Predsjedništva Željko Komšić, a u dva navrata bošnjačke stranke su izbacile iz vlasti hrvatske stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata u toj zemlji.

Željko Komšić je rezultat glasovanja u Bruxellesu ocijenio jasnom porukom Zagrebu.

„To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Europskog suda za ljudska prava. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini nije prihvatljiv za EU“, istaknuo je Komšić.

I drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da je odbačena ideja Hrvatske da se u rezoluciju Europskog parlamenta uvede ‘retorika etničkih podjela’.

„Nakon odbijanja NATO-a na proteklom summitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi se službeni ni Zagreb trebao dobro zamisliti i početi mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske“, rekao je Džaferović.

Ponovio je da BiH treba reformirati svoj Ustav i izborno zakonodavstvo na temelju presuda Europskog suda za ljudska prava  i preporuka Europske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje. (Hina)

Usvojeno izvješće EP-a o BiH koje su kritizirali hrvatski zastupnici

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari