Connect with us

Hrvatska

Sisak dobiva regionalni centar kompetentnosti

Objavljeno

-

foto: siscia.hr

Počela je konstrukcija obnova sisačke Domobranske vojarne, u kojoj će se prenamjenom do kraja iduće godine urediti i opremiti Regionalni centar kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računarstva u sastavu sisačke Tehničke škole.

Zgrada vojarne, čija je izgradnja počela 1891. godine, već se godinama ne koristi i nalazi se u vrlo lošem stanju, pa će i obnova biti zahtjevna. Ideja o prenamjeni stara je desetak godina, ali su se tek sada stvorili uvjeti za početak radova.

Velebni objekt vojarne u četvrtak je sa suradnicima obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je razgledao i, za tu priliku, postavljenu izložbu fotografija.

“U prvoj fazi će biti obavljena konstrukcijska obnova objekta u vrijednost 40 milijuna kuna, a nakon toga će početi prenamjena objekta. Na 5000 četvornih metara biti će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studio, restoran, hostel za pedesetak gostujućih učenika ili predavača i drugi nužni prostori. Ovdje će biti smještena i najsuvremenija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena”, rekao je Celjak.

Dodao je kako će ovdje učenici stjecati znanja i vještine, kojima će nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, biti konkurentni na tržištu rada. Nastavak projekta predstavljat će ustrojavanje Poduzetničkog centra u Sisku, čime će se zaokružiti sustav obrazovanja i unapređenja poduzetništva.

Ako ne bude nekih većih nepoznanica, konstruktivna obnova, kako kažu izvođači radova, trebali bi završiti do kraja ove godine, a zatim će slijediti natječaj za temeljitu obnovu, koja bi trebala biti završena do kraja iduće godine.

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović izjavio je kako će novi prostor školi omogućiti iskorak u nove tehnologije, odnosno usvajanje novih kurikuluma i obrazovanje za nova zanimanja. Ujedno je dodao kako je uvođenjem obrazovanja za neka nova zanimanja poraslo i zanimanje učenika za upis, pa su slobodna još samo četiri upisna mjesta. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas