Connect with us

Hrvatska

SOA: Zakon ne predviđa sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

-

SOA sigurnosne provjere provodi na zahtjev drugih tijela uz suglasnost provjeravane osobe, odgovorili su iz Agencije.

Sigurnosno-obavještajna agencija je u odgovoru RTL-u o sigurnosnoj provjeri glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića odgovorila kako oni po zakonu nemaju obvezu provjere glavnog državnog odvjetnika te da sigurnosne provjere provode na zahtjev drugih tijela.

“Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), iz zakonskih i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno-obavještajna postupanja”, odgovorila je SOA na pitanje jesu li imali informaciju da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u masonima i je li to otkrila sigurnosna provjera te je li Jelenić prijavio da je u masonima.

“Načelno Vas možemo izvijestiti da Zakon o sigurnosnim provjerama i Zakon o državnom odvjetništvu ne predviđaju obvezu provođenja sigurnosnih provjera za glavnog državnog odvjetnika”, odgovorili su iz SOA-e iz čega se može zaključiti da Jelenić nije ni prošao sigurnosnu provjeru prije nego je došao na funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Iz SOA-e su objasnili i kada provode sigurnosne provjere.

“Isto tako, sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, SOA sigurnosne provjere provodi na zahtjev drugih tijela, uz pisanu suglasnost provjeravane osobe, a izvješća o rezultatima sigurnosne provjere dostavlja podnositelju zahtjeva”, zaključili su u odgovoru iz SOA-e za RTL.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je rekao da očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika nakon što je otkriveno da je mason, a premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da je u ovom trenutku najprimjerenije da on sam podnese ostavku, a ako to ne napravi, Vlada će to donijeti na svojoj sjednici ujutro.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari