Pratite nas

Vijesti

Sporazum kojim se Srbiji i Bosni i Hercegovini dopušta da budu mini Haag.

Objavljeno

na

Umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskoga zbora udruge koja okuplja oko 70 umirovljenih hrvatskih generala i admirala, zabrinuo se u ime visokih časnika Hrvatske vojske radi navodnih najava optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina iz 90-ih. Sporazum je to proizašao iz suradnje DORH-a i Tužiteljstva BiH koja se odvija na osnovi Protokola potpisanog u Sarajevu 3. lipnja 2013. godine. Tadašnji glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić i Glavni tužitelj tužiteljstva BiH Goran Salihović potpisali su Protokol između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Kako se tada navodilo iz Državnog odvjetništva, isti je zaključen radi učinkovitijega istraživanja, dokazivanja te procesuiranja osoba za koje postoje osnovane sumnje da su počinile kaznena djela protiv ratnog i humanitarnoga prava u zemlji u kojoj se ti počinitelji nalaze te omogućavanja izbjegavanja kaznene odgovornosti zlouporabom instituta zabrane izručenja vlastitih državljana. Te optužnice Miljavac je nazvao mini Haagom te naglasio da će se ozbiljno uključiti u rješavanje tih problema jer drže nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Haagu neke visoke časnike HV-a poziva iz Sarajeva da bi bili svjedoci na tim sudovima.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/04/sporazum.pdf” width=”740″ height=”600″]

[ad id=”68099″]

O imenima nije govorio, ali rekao je kako postoje informacije da su neki i optuženi za ratne zločine. Podsjetio je kako je HV u oslobodilačkim akcijama tijekom rata u Hrvatskoj i BiH ratovao tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Hrvatske i BiH. Po međunarodnim konvencijama na teritorij susjedne države smije se ući do 60 kilometara, ako ste s tog teritorija napadnuti ili pak procijenite da vam od tamo prijeti ratna ugroza, podsjetio je Miljavac naglašavajući da se vlast ne smije uspostavljati ili ostati trajno. Problematika je ovo kojom se pozabavio i Maxportal navodeći da postoji velik broj predmeta u kojima BiH optužuje pripadnike oružanog sukoba s hrvatske strane za ratne zločine te zločine protiv civilnog stanovništva. Nakon podizanja optužnice protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka podneseno je mnogo tužbi iseljenih Srba koji su tražili naknadu štete koja im je nanesena udruženim zločinačkim pothvatom koji je realiziran akcijom Oluja. U Haagu su generali srećom oslobođeni, a Oluja nije proglašena zločinačkim pothvatom.

Prave posljedice zapravo će postati jasne kada se sazna broj kaznenih predmeta u kojima se kazneno goni sudionike ratnih sukoba s hrvatske strane, uključujući one iz redova HVO-a te pripadnike oružanih snaga policije, sigurnosnih i obavještajnih službi RH, pa i članova političkih struktura i članova tijela vlasti. Pokušava se zapravo tim optužbama osporiti legitimnost boravka pripadnika HV na području BiH te bi argumenti koji govore da su Alija Izetbegović i dr. Franjo Tuđman prvu suradnju na obrani dogovorili početkom 1992. godine pa zatim 1994. i konačno 1995. Splitskim sporazumom pali u sasvim drugi plan. O Hrvatskoj bi se pak stvorila slika da je u trenutku kada pripadnici hrvatskih snaga ulaze na teritorij BiH postala agresor te bi se zanemarila činjenica da se hrvatski teritorij nije mogao drugačije obraniti, kao i to da je napad na Hrvatsku kontinuirano vođen s teritorija BiH. Podjednaka bi se trakavica stoga iz ovoga sporazuma s BiH mogla razviti, kao i iz onoga sa Srbijom zbog kojega Veljko Marić pet godina provodi u srpskom zatvoru. Hrvatska politika u predizbornoj godini, doduše, sjetila se da Marić postoji pa su na njegovom imenu mnogi pokušali skupiti bodove. Mnogi, uključujući ministricu Vesnu Pusić koja je o tome progovorila sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Ipak, ono što je javnost smetnula s uma, a na što je u razgovoru za naš portal podsjetio pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević jest sporazum kojega je 13. listopada 2006. godine potpisao bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa srpskim kolegom Vladimirom Vukičevićem.

BajicJosipovicOvaj dvojac potpisao je Sporazum o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti. U to vrijeme sporazumu se protivio tek Kovačević, a zašto je to činio jasno je i danas kada se pogleda u kakvom se stanju nalazi Marić. “Napadao sam taj sporazum jer smo pod točkom 1. Sporazuma priznali Srbiji pravo za procesuiranje ratnih zločina na području Republike Hrvatske, a Srbija nama nije dala pravo na procesuiranje ratnih zločina na njihovom području vezano uz logore. Svi danas progovaraju o tome, a zaboravljaju kakvu smo pogrešku tada počinili”, napominje naš sugovornik. Drugim riječima, očito je da je Hrvatska svoje državljane bez postavljanja uvjeta predala u ruke srpskoga pravosuđa. Svojevrsna je to prodaja, pa čak i izdaja vlastitoga naroda, na koju smo na žalost pristali, a koju smo zaboravili. Velika nezgoda jest i to što Mladen Bajić u to doba nije mario za srpske ratne zločine, ali niti za logore. Da je tome tako svjedoči i sporazum koji je u posjedu našega portala.

Inače, i u to doba dok je Sporazum potpisivan u hrvatskoj javnosti prošao je nezapaženo. Pisalo se tek šturo kako je potpisan Sporazum o suradnji Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Uz Vukčevića koji je tada bio tužitelj za ratne zločine Srbije te hrvatskog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, isti je potpisao v.d. republičkog tužiteljstva Srbije Slobodan Janković.

“Ovim sporazumom će biti srušene granice između država kad je riječ o progonu počinitelja teških kaznenih djela, ne samo ratnih zločina”, tvrdio je u to doba Bajić precizirajući da Sporazum omogućuje izravnu suradnju nadležnih hrvatskih i srpskih tužitelja na svim razinama, čime će – pogotovo predkazneni – postupci biti znatno ubrzani. U te će postupke biti uključeno manje osoba čime će biti znatno smanjena i mogućnost curenja podataka”, isticao je glavni državni odvjetnik. Hrvatska je inače istovjetan sporazum potpisala i sa Bosnom i Hercegovinom. “Bez obzira na granice, pravda će biti brža i učinkovitija, a počinitelji kaznenih djela neće moći izbjeći kazneni progon ma gdje se skrivali”, kazao je hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Marin Vlahović: Kako sam razotkrio međunarodni švercerski lanac migranata..

Objavljeno

na

Objavio

Marin Vlahović u Bujici: “Sin saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha bio je priveden i ispitivan, prošao je cijelu obradu!”

Ivor Beus se našao u automobilu koji je istovario migrante na granici – rekao je istraživački novinar Marin Vlahović, gostujući u Bujici za Z1 i nastavio: – To mi je potvrdio i njegov otac, saborski zastupnik Beus! Razgovarali smo telefonom…

Inače, zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh je jedan od najvećih zagovornika danas usvojenog Marakeškog sporazuma i poznat je po otvorenoj promigrantskoj politici…

Marin Vlahović je 04. prosinca objavio članak na portalu Dnevno.hr, u kojem je razotkrio dio međunarodnog švercerskog lanca migranata. Dva dana kasnije – na Sv. Nikolu, zagrebačka policija izvela je munjevitu akciju i uhitila 14 osoba – 11 Hrvata, 2 Afganistanca i jednog Pakistanca. Vlahović tvrdi da je organizator krijumčarenja migranata u Hrvatskoj – od Bosne do Slovenije – zapravo sin pakistanskog konzula, a da je i 24-godišnji Hrvat uhićen kod Kopra prošle godine, nakon neuspješnog bjega pred slovenskom policijom i prevrtanja kombija, dio istog lanca.

Vlahović je u šokantnoj emisiji otkrio glavne krijumčarske rute, način komuniciranja, organiziranje prijevoza i odakle točno dolazi novac za šverc migranata. Zbog prozivanja pakistanske tajne službe misli da mu je glava u torbi. Vlahovićeva priča naišla je na veliki odjek u susjednim zemljama, dok se u Hrvatskoj pokušava zataškati…

Bujica je objavila i fotografiju posebne bankovne kartice koju migranti dobivaju od UNHCR-a i s koje podižu novac – bez imena i prezimena. Karticu je izvor iz policije dostavio redakciji Bujice, uz napomenu da mnogi migranti nemaju baš nikakve dokumente, ali zato imaju Mastercard koja vrijedi od 6. mjeseca 2017. do 6. mjeseca 2019. godine i na njoj je dovoljno novca za dolazak na krajnju destinaciju…

Bujanec: ‘Mainstream’ mediji šute o aferi Ivora Beusa, sina saborskog zastupnika Glasa – Gorana Beusa Richembergha!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Marijačić: Jugoslavenske provokacije

Objavljeno

na

Objavio

Javno promicanje jugoslavenske ideje izraziti neprijateljski čin prema Hrvatskoj

U povodu stote obljetnice ulaska Hrvatske u jugoslavensku zajednicu, naš javni prostor zatrovan je jugonostalgijom do te mjere da se ponekad pitamo u kojoj državi uopće živimo.

Povijesna obljetnica bila je prigoda nostalgičarima da u sebi probude sve zapretene emocije koje ih vežu za prošlo i pregaženo političko doba.

Pročetničke Novosti su možda otišle najdalje pa su objavile insignije propale države na naslovnici. Kako nemaju čitateljsku publiku, nitko to ne bi ni primijetio da neki hrvatski mediji nisu prenijeli tu provokaciju. Bilo bi logično da stvar postavimo ovako: ako je Jugoslavija bila negacija Hrvatske, a jest jer je u krvi gušila svaku pomisao o slobodnoj hrvatskoj državi, onda to znači da je javno promicanje jugoslavenske ideje izraziti neprijateljski čin prema Hrvatskoj i da ga treba sprječavati, zabranjivati i kažnjavati.

Ništa od toga ne događa se u Hrvatskoj. Štoviše, svi ti krugovi koji su ovih dana puna srca prizivali u sjećanje okupacijsku Jugoslaviju financiraju se proračunskim novcem. Hrvatska ne samo što nije u stanju definirati te pojave kao neprijateljske, nego im nije u stanju prekinuti dotok novca, no to je već poznata očajna priča koja govori o stupnju hrvatske neslobode i nedovršenoj pobjedi 90-ih.

U dubini svoje duše oni preziru Hrvatsku

Upravo ti krugovi se žestoko bore protiv uporabe pozdrava Za dom spremni. U Hrvatskome saboru su potpisali interpelaciju o zabrani toga pozdrava vodeći ljudi SDP-a, GLAS-a, IDS-a, manjinski zastupnici. S jedne strane, porazno je da nekome u Hrvatskoj smeta pozdrav pod kojim se branio, primjerice, Vukovar, ane smetaju mu simboli pod kojim je napadan. S druge, pak, strane, pozitivno je što otprilike sada jasno znamo stav tih potpisnika prema Hrvatskoj, ako smo uopće ikad i sumnjali.

U dubini svoje duše oni preziru Hrvatsku. Ne samo da se ne biborili za nju kad bi sutra opet bila napadnuta, nego bi najvjerojatnijie otišli na agresorsku stranu. Arsen Bauk, Boris Miletić, Anka Mrak Taritaš, Davor Bernardić, Veljko Kajtazi sutra bi, dakle, u slučaju nove srbijanske agresije pod zvijezdom petokrakom, gotovo sigurno uzeli taj simbol za svoje obilježje i pucali na Hrvatsku koja bi se opet branila pod pozdravom Za dom spremni!

Upravo ti ljudi osporavaju Hrvatskoj pravio što se branila 90-ih od agresije pod spomenutim pozdravom pa je istina zapravo tragična i neumoljiva: onaj u Hrvatskoj komu smeta pozdrava pod kojim su branitelji branili napadnutu Domovinu jednostavno niti je prijatelj, niti je lojalni građanin niti je normalan čovjek. Pravo je napadnutoga hrvatskoga naroda da se brani na svome pod bilo kojim simbolima za koje je procijenio da mu pomažu, pa i pod ustaškim pokličima.

S etičke strane, tu aspolutno nema ništa sporno. Ako Lori Vidović, Bauku, Bernardiću, Pupovcu i ostalima smeta Za dom spremni, to zapravo znači da su oni na strani koljača i ubojica na Ovčari koji su na sebi imali kape s petrokraka dok su zvjerski ubijali i klali hrvatske branitelje i civile.

Ne postoji način da oni svoju protivljenje pozdravu Za dom spremni učine moralno opravdanim, pa čak ni pozivanjem na okaljanost pozdrava u doba NDH jer o tome ništa ne znaju, nego samo imaju predsrasude koje je u njima proizvela jugoslavenska historiografija i velikosrpska propaganda.

Kalkuliranje

Kada ne bi morao politički kalkulirati, nacionalno indiferentni Andrej Plenković vjerojatno bi se s lakoćom složio s oporbenjacima i odmah potpisao interpealciju i propisao zabranu svake uporabe spomenutoga pozdrava. U njegovome HDZ-u možda je ostao još minimum dostojanstva i minimum otpora prema nekim oblicima rehabilitacije zločinačke Jugoslavije pa su protiv oporbene interpelacije, ali nije isključeno da ih Plenković skrši i udovolji oporbi kao što je dosad redovito. Ovo što Plenković radi od Hrvatske gotovo je luđačka i kompulzivna destrukcija svake nacionalne samosvojnosti.

On se poziva na EU, a u toj EU Italija daje nagradu za mir četniku Vučiću, u toj Europi haški tužitelji i suci primaju nagrade iz ruku predstavnika istočnoga Mostara u znak zahvalnosti što su osulili hrvatsjku šetoricu, u toj Europi jedan Ratko Mladić uživo se javlja se haaške tamnice u studio srbijanske televizije… A u Hrvatskoj Plenković i HDZ-ovci ne usude ni na minutu šutnje za pokojnoga Praljka, strogo paze da se ne bi slučajno se sreli s Darijom Kordićem, u toj Hrvatskoj moraju uklanjati domovinske simbole sa spomenika poginulim braniteljima zato što to zahtijeva Milorad Pupovac koji je na dan 5. kolovoza u Bačkoj Palanci odavao popčast agresorskoj vojsci i politici.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari