Connect with us

Magazin

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi…

Published

on

Popularnost Marka Perkovića Thompsona nadilazi svaki kulturni i društveni fenomen u Hrvatskoj, kako po obimu, tako i po trajnosti.

Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. u selu Čavoglave pored Drniša od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje je proveo u rodnom selu.

Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs.

Po početku Domovinskog rata 1991. pridružio se Zboru Narodne Garde. Marko je u to vrijeme u rukama imao popularnu američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna “Bojna Čavoglave”. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola najtežih dana Domovinskog rata.

Glavna poruka ove pjesme bila je upućena četnicima, kojima se željelo dati do znanja da neće u Čavoglave dok god ondje žive Hrvati:

„Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi!“

Zanimljivo je da su vladajuće stranke u Hrvatskoj namjeravale potpuno kriminalizirati ovu najveću pobjedničku ratnu pjesmu samo zato jer se na početku pjesme čuje vojnički poklič branitelja Čavoglava “Za dom, Spremni!”

Naravno, nikome ta pjesma i poklič nije smetala kada su branitelji i dragovoljci krvlju branili naše domove, ali dogodilo se ono što popularni Marko je opjevao u jednom od svojih hitova: Napadaju ta sluganska pera k’o da oni branili su sela, miševi iz rupa izišli.

Nikada niti jedan branitelj nije ustao protiv pjesme Bojna Čavoglave, samo političari, mediji i ljudi kojih nije bilo nigdje kada se branila Hrvatska i opstanak hrvatskog naroda.

Bojna Čavoglave 1991. godine u okupiranoj i razorenoj Hrvatskoj

Nakon obrane Čavoglava 1992. i dolaska snaga UN-a na područje Drniša, Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske.  1995. se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. – 7. kolovoza 1995.).

Bio je jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knin i Drniš.

Dolaskom narančaste koalicije na vlast 2000. na čelu sa Ivicom Račanom i Stjepanom Mesićem počela je intenzivna dehrvatizacija društva, što je u stvari bila diskreditacija ideje hrvatske države, Domovinskog rata, Oluje, domoljublja, branitelja itd. Hrvatsku se pokušava ugurati na silu natrag „u region“.

Uz branitelje i navijačke skupine, najveći javni bunt toj izdajničkoj politici iskazivao se na koncertima Marka Perkovića Thompsona. Prijelomna točka bio je koncert na Poljudu 2002. kada je prepuni stadion nagovijestio sjajnu karijeru ovog najpopularnijeg hrvatskog glazbenika.

Sve ostalo je poznata priča.

Bojna Čavoglave 2015. godine u slobodnom Kninu i Hrvatskoj

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari