Connect with us

Pregled

Suverenisti predlažu Deklaraciju o osudi Holodomora

Objavljeno

on

Foto: Hina

Klub Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru predložio je donošenje Deklaracije o osudi Holodomora kao genocida nad ukrajinskim narodom, na inicijativu pripadnika ukrajinske nacionalne manjine, i pozvao zastupnike da potpišu zahtjev za uvrštavanjem inicijative na dnevni red.

“Pred hrvatskom javnošću još ćemo jednom ponoviti da je 1932. i 1933. godine pod monstruoznim crvenim terorom režima Josifa Visarionoviča Staljina više od sedam milijuna Ukrajinaca namjerno ubijeno sustavnom kampanjom izgladnjivanja”, izjavio na konferenciji za novinare Marko Milanović Litre, naglasivši stoljetne veze i prijateljstvo Ukrajinaca i Hrvata.

Suverenisti smatraju da nije dovoljno osuđen ni ovdašnji komunistički teror u ratu i poraću, ali ni zločini tijekom 45 godina totalitarne SFRJ, pa je logično da nisu osuđeni još masovniji zločini koje je pretrpio ukrajinski narod. Posebno je cinično da su se zločini pokušavali opravdati Marxovom teorijom klasne borbe i načelom diktature proletarijata, a u ovom slučaju na taj su način fizički eliminirani milijuni Ukrajinaca koji su bili sve samo ne bogataši i uglednici, rekao je Milanović Litre.

Brojne zemlje rezolucijama već su osudile Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom, od Sjedinjenih Američkih Država, preko Vatikana, Poljske, Mađarske, Portugala, Australije, Kanade, Meksika i brojnih drugih, pa ne vidimo zapreku da to učini i naš parlament, dodao je Marijan Pavliček.

Na taj bi se način osudio i širi kontekst komunističkih zločina, kojih je žrtva bio i hrvatski narod, ali i ukupno preko 100 milijuna ljudi tijekom 20. stoljeća. Sve to je u skladu i s Rezolucijom Vijeća Europe 1481. u kojoj se osuđuju zločini totalitarnih komunističkih režima, dodao je.

“Nemojmo propustiti donijeti ovu deklaraciju jer je riječ o jednoj od povijesnih opomena kojima moramo upozoriti buduće generacije da ljudska prava i slobode ne smiju biti gažene zbog nekih tobožnjih viših ciljeva i da demokraciji i ljudskoj slobodi nema alternative”, poručio je Pavliček. (Hina)

Holodomor – genocid nad ukrajinskim narodom

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari