Connect with us

Komentar

Sve pretpostavke za Krimski most su tu…

Objavljeno

-

Isporuka pomoći SAD u naoružanju je, Bogu hvala iza nas….Biden je vjerojatno već potpisao zakon ili će to učiniti kroz koji sat.
Nedavno sam se osvrnuo na događanja koja slijede u Ukrajini, kako na taktičkom, tako i na strateškom nivou.
Promjene će zahtijevati vrijeme, ponajviše taktičke, one direktno na bojištu, strateške su već samom realizacijom i odobrenjem pomoći pokrenute…….i hvataju zamah.

Neću ulaziti u detalje, ono što me interesira i što očekujem je baš taj segment strateških pomaka u korist Ukrajine.
Čak kada se čine i kontradiktornima stanju na terenu i gubitku teritorija koji rusi pomalo osvajaju.

Stavimo sve na hrpu….SAD šalje 61 milijardu dolara + 4 milijarde od ranije……EU je izglasala onh famoznig 50 milijardi Eura kroz dugoročni plan pomoći, sada aktiviraju dodatnih 1,5 milijardi (ne znam jesu li pitali Mađarsku??….malo ironije)

Velika Britanija šalje 600 milijuna funti pomoći, kao i niz EU zemalja koje se bude “iz zimskog sna” idile u kojoj su mislili da žive. Stižu Patrioti, IRIS-i, SAMPT-T, stižu tenkovi, F 16, ATAMCS-i i kojekakve ratne “drangulije”, stiže preko 2 milijuna granata 155mm……
Lijepi iznosi i količine, zar ne?

Po svemu sudeći situacija oko Bliskog Istoka se smiruje, Iranci su održali kazališnu predstavu sa ispaljivanjem projektila, Izraelci su odgovorili tek toliko da njihova bude zadnja i to je to…..
Pakistan se ohladio, južna Amerika je ušutjela a bogme će i Kina dobiti jezikovu juhu danas-sutra oko pomoći zločincima.
Sve u svemu, velika strateška pobjeda zapada i demokracije ali nemojmo se zanositi, moglo je vrlo lako biti i obrnuto, milimetri su odlučivali.

Vratimo se na taktičko-operativni dio ovoga rata. Kako sam i napisao, rusi pojačavaju napade na velikom dijelu bojišnice, ne bi li uništili još koje selo, naselje ili gradić prije nego stigne naoružanje za Ukrajince i završi njihov “krvavi pir” napada na vojsku bez oružja i civile u gradovima.
Što bi se moglo dogoditi da Ukrajina ubrza postupak stabilizacije prve crte i donekle rasterećeno dočeka kraj godine i proljeće 2025 u pripremama za pokušaj nove ofanzive?

Opet se vraćam onome što sam rekao odavno da će biti početak kraja ovoga rata i same Putinove diktature. Uništenje Krimskog mosta.
Dokle god taj simbol okupacije egzistira, dotle i moć Putina neće biti okrnjena niti načeta.
Mislim da više nego ikada dolazi vrijeme kada rušenje toga simbola zla predstavlja potrebu i predstavljati će simboliku slobode.
Ne bih se začudio da Njemačka konačno isporuči Tauruse. Da mali seronja Scholz presječe svoj kukavičluk i kalkulacije…..jer mora shvatiti da rusija neće pobijediti. I neće napasti Njemačku.

Svjestan je da nakon isporuke ATAMCS-a i velike količine oružja od strane zapadne alijanse više neće imati opravdanja i da će mu etiketa kukavice ostati doživotno na prsima. Dosta je bilo kamiona svih verzija, mostova, pomoćnih stvari, par dronova i koja tisuća granata…..Olafe, prestani sramotiti Njemački narod.

Sve pretpostavke za Krimski most su tu…….vodeni dronovi sa 1000 kg eksploziva, Storm Shadowi, SAMPT-T, Taurusi??, Neptuni, ATAMCS-i. Tu su i sredstva za uništenje protuzračne obrane, vidjeli smo nedavno da je to itekako moguće i da se na tome radi……tu su i dronovi sa doletima višestruko daljim od Krimskog mosta kojima se protuzračna obrana može “zabavljati” tijekom napada…..
Vidimo da u zadnje vrijeme rusi sve češće koriste područje Krima za raketne napade na Ukrajinu…..

Uništenje mosta bi preokrenulo tijek rata, u to sam uvjeren. Prije svega, nema te vode koja bi mogla oprati psihopatin obraz pred ruskom javnošću da mosta više nema, da “specijalna operacija” postaje “specijalni gubitak”.

Prestanak i otežavanje logistike nakon toga, sustavno uništenje protuzračne obrane na poluotoku, omogućilo bi nesmetanu kontrolu zračnog prostora nad njime. ATAMCS-ima bi bilo lako kontrolirati puteve iz Khersona i Zaporižja prema Krimu. Samo dva mosta, jedan željeznički i jedan kopneni, pored ceste E97 prema Khersonu držali bi Krim “na životu. A njih je lako onesposobiti.

Tatari na Krimu već “kuhaju” i jedva čekaju priliku da vrate “milo za drago” svojim ubojicama i okupatorima i biti će velika unutarnja podrška Ukrajinskim operacijama.

Možda i griješim ali nadam se da će se vrlo skoro stvoriti uvjeti za rušenje mosta, što su uostalom najavili i čelnici Ukrajinske vojske a njihove želje i realnost mogućnosti izvršenja su drastično porasle zadnjih dana.
Dajmo vremena Ukrajinskim stratezima da smisle način ali mislim da nas neće razočarati, pisati ćemo o mostu uskoro.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas