Connect with us

Događaji

Svečano otvorene V. Hrvatske svjetske igre

Objavljeno

-

Facebook

U Zagrebu su u utorak navečer svečano otvorene V. Hrvatske svjetske igre, najveće amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, javlja Glas Hrvatske.

Svojim dolaskom otvaranje su uveličali visoki predstavnici lokalne i državne vlasti i diplomatskog zbora te predstavnici društvenog, športskog i kulturnog života, a prigodnim slovom sudionike Hrvatskih svjetskih igara pozdravili su u ime organizatora v.d. predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Igor Lacković, u ime gradonačelnika GZ pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a HSI je svečano otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Bogati program otvaranja fokus je očekivano stavio na bogatu hrvatsku tradicijsku kulturu koja je u temeljima našega identiteta i koja je bliska i u srcu svih nas koji volimo Hrvatsku, a nema hrvatske zajednice u dijaspori koja ne njeguje neki od vidova hrvatske narodne umjetnosti. Tako su prepunom dvoranom Studentskog doma Stjepan Radić odzvanjale međimurska popevka, klapske pjesme, “Srce vatreno”, “Igraj moja Hrvatska”, “Vilo moja”, narodne pjesme i plesovi iz bogatog hrvatskog folklora. Naša zaštićena kulturna baština i domoljubne pjesme koje pričaju o tome od kuda smo došli ponovno su pokazale put kojim hrabro i neumorno idemo dalje, kao i sportaši koji će svojim sudjelovanjem donijeti novu energiju i veliku hrvatsku sinergiju jer “Jedno je srce – jedna je Hrvatska”.

Nakon naše prekrasne himne koju su posebno izveli članovi vokalne skupine Woxford, na pozornicu su izašli svi koordinatori 26 zemalja sudionica Hrvatskih svjetskih igara sa zastavama, što je bila zaista predivna slika, a s druge strane probudi i neku sjetu kad vidimo gdje se sve hrvatski narod raselio daleko od domovine. No, naša snaga je i u tome što nas povezuje ljubav prema Hrvatskoj i svaka manifestacija koja daje priliku za jače povezivanje i osnaživanje veza iznimno je važna za sve nas. Upravo to je naglasio u ime organizatora Hrvatskog svjetskog kongresa mag. Igor Lacković kad je zaželio dobrodošlicu i uspješne igre svim sudionicima s fair-playom i u prijateljskom raspoloženju, kao i druženje sa sunarodnjacima iz cijeloga svijeta.

Publiku su razveselile i mažoretkinje i navijačice, Zrinska garda iz Čakovca, Folklor Elektro, a srca im posebno dotakao nastup KUD Preporod iz Dugog Sela i FA Ivan Goran Kovačić, Anita Huđek s cimbalistom Alanom Kanskijem s magičnom izvedbom zaštićene međimurske popevke “Dej mi Bože” i Klapa Stine koja je svojim baršunastim glasovima očarala već uzavrelu atmosferu u publici.

– Došli ste jer imate strast, jer volite sport, ali najsnažniji razlog vašeg dolaska je ljubav prema Hrvatskoj koju su vam prenijeli vaši roditelji, vaše bake i djedovi, vaša obitelj – neka ove igre još jednom pokažu da je zajedništvo Hrvata nepresušan izvor koji nas spaja i napaja ljubavlju prema hrvatskom narodu, prema domovini Hrvatskoj – poručio je državni tajnik Zvonko Milas na otvorenju V. Hrvatskih svjetskih igara.

I ministar vanjskih i europski poslova Gordan Grlić Radman je prije samog svečanog otvaranja naglasio ljubav kao glavni pokretač jer ljubav je ta bez koje ne bi imali danas slobodnu Hrvatsku i ljubav u našim genima je ta koja nas uvijek i iznova vraća srcem u domovinu. I onda smo svi ustali i zapjevali s neumornim Zaprešić Boysima i “Moja Hrvatska” je odzvanjala još dugo u noć… Igre mogu početi.

Glas Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari