Connect with us

Povijesnice

Svjedočanstvo jednog vremena i borbe hrvatskih branitelja za Vukovar i Hrvatsku (VIDEO)

Objavljeno

-

Upravo sam dobio jednu video snimku HTV-a Osijek iz davne 1991. godine o dvadesetak hrvatskih bojovnika na položajima oko Đeletovaca u Slavoniji.

Njihov dolazak u borbama za Vukovar prokomentirala je tada Novosadska televizija tvrdeći kako je u Đeletovce stiglo dvije i pol tisuće bojovnika “Crne legije- ustaša iz Hercegovine i Dalmacije”. Taj video uradak HTV-a iz Osijeka je nekim čudom bio nestao. Ali srećom, netko ga je imao presnimljenog i on je danas svjedočanstvo jednog vremena i borbe hrvatskih branitelja za Vukovar i Hrvatsku.

Ti momci, koje je Novosadska televizija zlonamjerno prikazivala koljačima i ustašama pripisujući im strostruko veću brojnost nego su je oni u stvarnosti imali, sijali su strah i bili trepet srpskim i crnogorskim agresorima!

A bilo je i razloga za to jer je njih dvadesetak, uljuđenih, naočitih jakih i hrabrih momaka, vrijedilo više nego strostruko više agresorskih vojnika. Iz snimke se čuje kako su ti momci rodom iz Rakitna, Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, … ali i Dalmacje, Slavonije, Bosanske Posavine te da među njima ima i rođenih Zagrepčana.

Divota ih je i slušati i gledati u tom video HTV-a. Oni u tom svom nastupu iskazuju mudrost i savjesnost hrvatskih bojovnika koje je ljubav za Domovinu odvela u nesmiljeni rat i stavila ih u sve teškoće koje je taj nesretni rat donio sa sobom.

Kada jednog od njih upitaju koja mu je želja kad sve ovo završi, on odgovara “Okupati se u kadi”!. Drugi, koji po govoru dolazi iz Dalmacije, samouvjereno i znalački poručuje kako je to bio trenutak u kojem se nije mogao zadovoljiti gledanjem na TV-u razaranja i ubijanja po ratištima i pri tome žaliti i plakati. Odlazi i sam u “pakao rata” braneći i stvarajući Domovinu za sebe, za nas i svoju djecu. Treći pak reče kako mu je najdraža specijalnost “skinuti” agresorski tenk, a što im često i uspijeva! Uz sve to, imaju oni sažaljenja i za ljude i za životinje!

Baš me zanima, koliko je od ovih hrabrih momaka danas živih? Gdje su? Što rade? I jesu li zadovoljni s onima koji danas vode njihovu Domovinu vode i s njom upravljaju?

Pronađite ih molim Vas i s njima razgovarajte. To bi danas, ako su živi, trebali biti ljudi u poodmakloj zreloj dobi od kojih bi se štošta toga pametnoga moglo čuti. A ako su neki od njih položili svoj mladi život za Domovinu, javite nam kako bi se ponizno pomolili za njihovu žrtvu i zahvalimo im za hrabrost i sve što su učinili za Vukovar i Hrvatsku.

Fenix-magazin/SIM/Dr.Jure Burić

Bitka za Vukovar – 5 minuta za sjećanje (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari