Connect with us

Kronika

Travnik: Spomen na strijeljane Hrvate

Objavljeno

-

[pullquote_left]Uz spomen-obilježje koje je podignuto nedaleko od mjesta zločina, na uzvisini iznad Maljina, u znak sjećanja na nedužne žrtve slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio gvardijan iz Guče Gore fra Zoran Livančić.[/pullquote_left]


Služenjem svete mise, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 20. godišnjica jednoga od najtežih ratnih zločina koje su pripadnici Armije BiH i mudžahedini počinili nad zarobljenim Hrvatima u mjestu Maljinama nedaleko Travnika.

Uz spomen-obilježje koje je podignuto nedaleko mjesta zločina, na uzvisini iznad Maljina, u znak sjećanja na nedužne žrtva slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio gvardijan iz Guče Gore fra Zoran Livančić.

Vijence su položila brojna izaslanstava te su svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata predvođeni Draganom Radićem, predsjednikom HVIDR-a HVO-a te predstavnici dva HDZ-a BiH.

Za sve poginule, ubijene i nestale Hrvate Travnika u proteklom ratu, njih 551, slavljena je sveta misa zadušnica uz spomen-križ na travničkom ratnom groblju Prahulje gdje je i pokopan najveći broj poginulih i ubijenih Hrvata Travnika.

Prema podacima hrvatskih stradalničkih udruga u mjestu Maljinama su pripadnici Armije BiH i mudžahedini na današnji dan 1993. godine strijeljali 37 zarobljenih i ranjenih pripadnika HVO-a i hrvatskih civila. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 22 žrtve.

Do kraja rata prognano je 19.600 Hrvata s područja općine Travnik od 26.100 koliko ih je bilo po popisu stanovništva iz 1991. godine. Do kraja rata poginuo je i ubijeno 427 hrvatskih branitelja te 124 hrvatska civila.

Još uvijek se na područje općine Travnik nije vratilo više od 10.000 prognanih Hrvata, podaci su hrvatskih stradalničkih udruga Središnje Bosne.

dalje.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari