Connect with us

Kronika

Turska se sve jače trese, Erdogan odletio u Afriku

Objavljeno

-

Krvavi prosvjedi u Turskoj odnijeli su i drugu žrtvu – mladić od 22 godine umro je u ponedjeljak u bolnici nakon ranjavanja vatrenim oružjem na jugu Turske, objavila je privatna tv postaja NTV.

Riječ je o drugoj žrtvi povezanoj s velikim prosvjedima. Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim prosvjedima je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas.

Zasad nema službenih informacija o tome da su ili policija ili demonstranti koristili vatreno oružje, ali protuvladini aktivisti izjavili su kako je mladića u glavu pogodio metak koji je tokom protesta ispalila policija.

Broj ozlijeđenih u prosvjedima koji traju već nekoliko dana ima već odavno troznamenkaste razmjere. Mediji diljem svijeta očekuju daljnje pooštrenje stanja nakon što su pridruživanje prosvjedima najavili sindikati, sveučilišta, škole. Eskalacija se očekuje večeras ili sutra.

U međuvremenu, turski premijer Recep Tayyip Erdogan napustio je Tursku i otišao u četverodnevni posjet Maroku, Alžiru, Tunisu i Egiptu. Usvojoj sinošnjoj izjavi lakono je rekao “sve će se smiriti dok se ja vratim s puta”.

Brutalnost policije, ali i medija

Na internetu su se pak pojavile brojne snimke na kojima je vidljiva nevjerovatna brutalnost turske policije. Udaraju sve što se miče, upotrebljavaju dimne bombe i suzavac.

Pismom medijskim redakcijama diljem svijeta obratila se turska poduzetnica Perran Ersu Özçaldıran, koja je iz prve ruke ispričala grozotu koju proživljavaju.

– Počelo je kao miran prosvjed za očuvanje parka, ali je postalo najgori državni napad na prosvjednike, strašni primjer želje turske vlade da se obruši na vlastito stanovništvo, kao i primjer medijske popustljivosti koju su dokazali cenzurom.

Stotine su uhićene, tisuće ozlijeđene. Liječnici i medicinsko osoblje napravili su pokretne bolnice u hotelima, kafićima, odvjetnici dežuraju u policijskim stanicama i na sudovima, stoji u pismu Perran Ersu Özçaldıran.

Poduzetnica se osvrće na stanje u tamošnjim medijima koji, prema njezinim riječima, potpuno ignoriraju proteste.

– Glavni mediji u zemlji, ponajprije NTV, CNN Türk, Habertürk, Kanal D, ATV, Star, Show TV i TRT i novine, posebno Star, Sabah i Habertürk, uopće ne informišu javnost. Samo dva manja nezavisna kanala prenose uživo s terena te izvještavaju objektivno i iskreno o ekstremnom ponašanju policije prema mirnim protestantima. Novinari objavljuju preko Twittera ono što ne smiju objaviti u novinama. I dok CNN International donosi uživo vijesti s Taksima, naš CNN Türk pušta dokumentarce o pingvinima. Usprkos svemu što se događa, mediji puštaju izjavu premijera kako će izgraditi trgovački centar bez obzira na sve. Na press-konferenciji jedino se novinar Reutersa usudio postaviti mu iskreno pitanje, no ono je u kasnijim emitiranjima izbačeno. Sve ovo pišem kako bi ljudi diljem svijeta dobili pravu sliku o stanju u mojoj zemlji. Ljudima u Turskoj potrebna je vaša pomoć − stoji u pismu Perran Ersu Özçaldıran.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas