Connect with us

Vijesti

Tužiteljstvo BiH i Sud BiH stopiraju istrage

Objavljeno

-

Neovisnost pravosuđa za državu koja želi postati članicom EU trebala bi biti prioritet. U BiH to još uvijek nije slučaj. Iako za javnost i u mnogim istupima, izvješćima koja se šalju za EU mnogi naglašavaju neovisnost pravosuđa u BiH, ono je gledajući kroz pojedine slučajeve, tužitelje i suce duboko povezano s određenim političkim strankama. Prije izvjesnog vremena dokumentirani su pojedini ratni zločini počinjeni nad srpskim stanovništvom u općini Tešanj u kojima se spominje i odgovornost Šemsudina Mehmedovića, državnog zastupnika i jednog od čelnika SDA.

[dropcap]R[/dropcap]iječ je o zločinima za koje postoje svjedoci, a pojedini su dali izjave i otkrili i nove svjedoke, no Tužiteljstvo je slučaj označilo kao neprioritetan. U isto vrijeme istaknuti bošnjački dužnosnik preko veza u pravosuđu okreće priču i slučaj u kojem je on na vrhu piramide i zapovjedne odgovornosti te (Mehmedović je bio ratni načelnik CJS Tešanj) ratne zločine nad Srbima stavlja na čekanje, a pribavlja prijavu protiv srpskih dužnosnika, optužujući njih za ratni zločin. Istrage koje je do sada vodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) se zataškavaju i stopiraju, a istražiteljima i svjedocima se prijeti, što je bio slučaj i nedavno tijekom istrage. Tužiteljstvo i pored dokaza ne izdaje nalog da se slučaj u koji je upleten visoki bošnjački dužnosnik žurno riješi. U isto vrijeme i procesuiranje zločina nad Hrvatima čeka, a optuženi poput Bojadžića i Džeke bivaju pušteni iz zatvora. Unatoč dokazima i svjedocima bugojanske majke, sestre, supruge ni danas ne znaju gdje su nasilno odvedeni Hrvati, te tko je kriv za ratni zločin u Bugojnu.

Tako je i u Trusini, Uzdolu, Grabovici… Udruge logoraša i zatočenika slale su više puta apel na Tužiteljstvo i Sud BiH da se pokrenu istrage i kazne odgovorni, ali nema reakcije. U slučaju koji je prije nekoliko tjedana došao na stol odgovornim ljudima u Tužiteljstvu vidljivo je koliko politički pritisak na pravosuđe može utjecati da se stopira i zasad njegovo procesuiranje odloži. Neovisnost je postala ovisna o političkim pritiscima i korupciji. Kako se doznaje, srpske i hrvatske udruge zatočenika, logoraša i obitelji poginulih obratit će se idućih dana javnosti kako bi ponovno ukazali na jednostranost u procesuiranju ratnih zločina u BiH. U isto vrijeme istrage koje radi SIPA i druge agencije idu dalje, dokumentiraju se novi dokazi, izjave svjedoka i pronalazi ratna dokumentacija.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas