Connect with us

Hrvatska

U bjelovarskoj šumi Lug odana počast žrtvama jugo-komunističkog režima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeničkom prostoru gubilišta u šumi Lug u Bjelovaru, brojna izaslanstva u petak su odala počast svim žrtvama jugo-komunističkog režima, pogubljenima tijekom poraća 1945. godine.

Šuma Lug jedno je od najpoznatijih, strašnih i prešućivanih gubilišta gdje je 1992. godine pronađeno sedam grobnih jama s 228 žrtava. Iste godine u šumi pokraj Kapele, pronađeno je još 65 žrtava. Žrtve, vojnike i civile, likvidirale su partizanske postrojbe tijekom proljeća i ljeta 1945. bez suđenja, rečeno je na obilježavanju.

Riječ je o brižno čuvanoj tajni komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji, otkrivenoj tek nakon uspostave neovisne Republike Hrvatske.

U lipnju 2006. godine završena je zajednička grobnica i time osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja 2006. godine.

Žrtvama jugo-komunističkog boljševizma, među ostalima, poklonili su se obitelji, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Bjelovarsko-bilogorske županije, Matice hrvatske, a uime Grada Bjelovara zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Koncelebriranu misu predvodio je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas