Connect with us

Pregled

U Križevcima obilježena 30. obljetnica oslobađanja vojnih objekata

Objavljeno

on

Križevčani su u petak obilježili 30. obljetnicu oslobađanja vojnih objekata i Dan križevačkih branitelja, a tom prigodom je otkriven i spomenik za 37 poginulih hrvatskih branitelja toga kraja u Domovinskom ratu.

Vojni objekti u Križevcima, nekadašnja vojarna JNA „Kalnik“ i skladište naoružanja u obližnjem Širokom Brezju oslobođeni su među prvima u Hrvatskoj i umnogome su osnažili hrvatske postrojbe na mnogim bojištima.

Spomenik su danas zajednički otkrili djeca, udovice i roditelji poginulih hrvatskih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića te general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je zajedno s gradom financiralo izgradnju spomenika poginulim braniteljima Križevaca u ulici dr. Franje Tuđmana, u prostoru nekadašnje vojarne koji je u potpunosti prenamijenjen u civilne svrhe.

Na rujanske dane i preuzimanje vojnih objekata u Križevcima i njihov značaj u Domovinskom ratu podsjetila je tadašnja predsjednica Kriznog štaba općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec, a o ratnom putu križevačkih postrojba govorio je jedan od zapovjednika pukovnik Zvonko Beljo.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima izrazili su križevački gradonačelnik Mario Rajn i župan koprivničko-križevački Darko Koren, naglasivši da su u prostoru vojarne izgrađeni gospodarski i drugi javni objekti, od Razvojnog centra i tehnološkog parka, vrtića, srednje škole do Doma za stare i nemoćne osobe i dentalne poliklinike.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved naglasio je da je Domovinski rat bio pravedan i legitiman i u njemu je obranjena i oslobođena hrvatska država od velikosrpske agresije i pokušaja okupacije.

„Žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene, one nas obvezuju na širenje istine o Domovinskom ratu, kao i na borbu protiv zaborava,“ rekao je Medved i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji spomen obilježja.

„Ono ima ulogu da bude svjetionik u trenucima beznađa, da našim mladima bude putokaz za ostanak u Hrvatskoj, a svima nama podsjetnik da Republika Hrvatska i sloboda nisu darovane već krvlju plaćene“, poručio je ministar hrvatskih branitelja Medved u petak u Križevcima.

General pukovnik Marijan Mareković rekao je da će imena poginulih hrvatskih branitelja zauvijek biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju grada Križevaca kao simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora i hrvatske težnje za slobodom.

Božji blagoslov na otkrivanju spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Križevcima zazvao je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Svečanom otkrivanju spomenika prethodila je u gradskoj vijećnici dodjela odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske za petoro pripadnika ratne 3. križevačke bojne 117. Koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske. Odličja im je uručio izaslanik predsjednika Milanovića general pukovnik Marijan Mareković. Redom hrvatskog trolista odlikovani su Josip Šinko, Božidar Đurinić i Stevo Bradić, a Redom hrvatskog pletera Ivica Keleković i Ivanka Kunštić

U župnoj crkvi Sv. Ane misu zahvalnicu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

30. obljetnica oslobađanja vojarne i Dan križevačkih branitelja Domovinskog rata obilježeni su u Križevcima trodnevnom manifestacijom uz polaganje vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima te prigodnim koncertom klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. (Hina)

U Čakovcu obilježena 30. godišnjica oslobođenja Međimurja

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR