Connect with us

Vijesti

U Mostaru otvoren dvodnevni sajam mikro, malih i srednjih poduzeća

Objavljeno

-

[dropcap]Š[/dropcap][dropcap][/dropcap]ef ekonomskog odjela njemačkoga Veleposlanstva u BiH Florian Burkhardt i šef Koordinacijskog odjela za projektni razvoj njemačke nevladine organizacije HELP Timo Stegelmann otvorili su danas, na platou iza nove Gradske Vijećnice, dvodnevni sajam mikro, malih i srednjih poduzeća pod nazivom “Radeći zajedno, mi staramo budućnost”.

sajamSajam je organiziran u okviru projekta “Smanjenje siromaštva kroz podršku lokalnom ekonomskom razvoju i ekonomskom osnaživanja u centralnoj BiH”, koji finacira Vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira njemačka nevladina organizacija HELP Hilfe zur Selbsthilfe sa sjedištem u Bonu.

Svrha je sajma podržati male i srednje poduzetnike te promovirati ekonomske i turističke potencijale BiH.

Na Sajmu je predstavljeno 20-ak izlagača s raznim proizvodima individualnih poljoprivrednih proizvođača, rukotvorina, te pružatelja turističkih usluga.

Po Burkhardtovim riječima, “Help” u BiH djeluje od 1994. godine kada se više bavio humanitarnim radom i pružanjem pomoći, dok je u zadnje vrijeme fukusiran na projekte koji pomažu u ostvarivanju profita.

HELP je do sada u BiH pomogao oko 1 170 klijenata, a njihova stopa uspjeha iznosi oko 90 posto, što znači da poduzetnici koji primaju pomoć od HELP-a ostvaraju prihode i dobit te uredno plaćaju poreze, kazao je Stegelmann, najavivši i nove projekte u BiH koje će također financirati Vlada Njemačke kao i općine u BiH.

Helep uvijek podržava lokalno stanovništvo te u okviru određenih projekt podupire njihove konkretne poslovne ideje kako bi ih razvili i plasirali na tržište, kazao je on.

Dodao je kako u Njemačkoj 70 do 80 posto od ukupnog poreza koji se plaća državi plaćaju upravo mala i srednja poduzeća koja su jako važna za državu.

“Iskreno se nadam da će tu činjenicu shvatiti političari u BiH”, istaknuo je šef Koordinacijskog odjela za projektni razvoj HELP-a, te pritom istaknuo kako je projekt financirala njemačka Vlada u iznosu od 500 000 eura, uz sufinaciranje općina koje su uključene u projekt.

Inače, Sajam je organizran u suradnji s Obrtničkom komorom HNŽ-a.

studio88.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari