Pratite nas

BiH

USŽ: Ako migranti nastave dolaziti proglasit ćemo izvanredno stanje i zatvoriti granice

Objavljeno

na

Policija je u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, a državne institucije nas bojkotiraju i svjesno uništavaju USK /USŽ

Vlada Unsko-sanskog kantona/županije kao jednu od opcija za iznalaženje rješenja za migrantsku krizu, razmatra mogućnost uvođenja izvanrednog stanja na području te županije, potvrdio je za „Avaz“ Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK- a.

On je kazao da je policija u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, te da će ukoliko se nastavi dolazak migranata, uvođenje izvanrednog stanja, biti sasvim izvjesno.

”Ako se nastavi dolazak migranata, jedna od mjera je proglašenje izvanrednog stanja i zatvaranje granice u području Unsko-sanskog kantona. Drugog izbora nećemo imati, jer u prvih pet mjeseci na područje USK stiglo je oko 13. 000 migranata,a mi imamo smještajne kapacitete za njih oko 3.200.

Nadležne državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao. Način na koje se državne institucije trenutno odnose prema ovom problemu i nama svima u USK-a samo nam pokazuju da nas bojkotiraju i očigledno idu na svjesno uništavanje ovog kantona pozdravljam poziv Željka Komšića, člana Predsjedništva za sazivanje hitne sjednice kolektivnog šefa države o krizi s kojom se mi borimo duže od godinu, a nadam se da će se probuditi i Šefik Džaferović, kad već sve ovo što se događa nije potaknulo na konkretnu akciju Vijeće ministara i ministra Mektića, a ovo je njihov posao i nadležnost”, kazao je Kljajić, a prenosi Avaz.ba

Ministar unutarnjih poslova potvrdio je da Vlada Federacije još nije doznačila sredstva tom ministarstvu iako je Parlament FBiH o tome donio zaključak na svibanjskoj tematskoj sjednici o migrantskoj krizi. ”Od kada je 13. svibnja donesen taj zaključak, nemamo nikakve reakcije Vlade FBiH.

Narednih dana ćemo tražiti da nam doznače ta sredstva, mada nisam neki veliki optimist. U međuvremenu zbog stalnih aktivnosti i pojačanog angažmana naših policajaca naši izdaci, odnosno troškovi amortizacije su ogromni”, ističe Kljajić.

 

Željko Komšić diže vojsku zbog migranata u Bihaću?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bišćani i migranti se potukli u kladionici

Objavljeno

na

Objavio

U ulici “Petog korpusa” u Bihaću jučer oko 13 sati došlo je do nereda i fizičkog obračuna u kladionici. Obračun se dogodio između jednog Bišćanina i nekoliko migranata.

Nedugo nakon obračuna na mjesto događaja stigla je Hitna pomoć. Ako je suditi po komentarima na Facebooku, do tučnjave je došlo zbog listića?!

Jedna osoba je lakše ozlijeđena, te je prevezena u bolnicu, prenosi Dnevni avaz.

“Veliki broj migranata svakodnevno dolazi u ovu kladionicu, te je već nekoliko puta dolazilo do sličnih i gorih obračuna”, kazali su stanari okolnih zgrada za USN portal. Zanimljivo je da se ova kladionica nalazi nekoliko desetina metara od zgrade MUP-a USK.

 

Migranti prave kaos u Bihaću: Jednog napali sjekirom, drugi teško ozlijeđen

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari