Pratite nas

BiH

USŽ: Ako migranti nastave dolaziti proglasit ćemo izvanredno stanje i zatvoriti granice

Objavljeno

na

Policija je u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, a državne institucije nas bojkotiraju i svjesno uništavaju USK /USŽ

Vlada Unsko-sanskog kantona/županije kao jednu od opcija za iznalaženje rješenja za migrantsku krizu, razmatra mogućnost uvođenja izvanrednog stanja na području te županije, potvrdio je za „Avaz“ Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK- a.

On je kazao da je policija u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, te da će ukoliko se nastavi dolazak migranata, uvođenje izvanrednog stanja, biti sasvim izvjesno.

”Ako se nastavi dolazak migranata, jedna od mjera je proglašenje izvanrednog stanja i zatvaranje granice u području Unsko-sanskog kantona. Drugog izbora nećemo imati, jer u prvih pet mjeseci na područje USK stiglo je oko 13. 000 migranata,a mi imamo smještajne kapacitete za njih oko 3.200.

Nadležne državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao. Način na koje se državne institucije trenutno odnose prema ovom problemu i nama svima u USK-a samo nam pokazuju da nas bojkotiraju i očigledno idu na svjesno uništavanje ovog kantona pozdravljam poziv Željka Komšića, člana Predsjedništva za sazivanje hitne sjednice kolektivnog šefa države o krizi s kojom se mi borimo duže od godinu, a nadam se da će se probuditi i Šefik Džaferović, kad već sve ovo što se događa nije potaknulo na konkretnu akciju Vijeće ministara i ministra Mektića, a ovo je njihov posao i nadležnost”, kazao je Kljajić, a prenosi Avaz.ba

Ministar unutarnjih poslova potvrdio je da Vlada Federacije još nije doznačila sredstva tom ministarstvu iako je Parlament FBiH o tome donio zaključak na svibanjskoj tematskoj sjednici o migrantskoj krizi. ”Od kada je 13. svibnja donesen taj zaključak, nemamo nikakve reakcije Vlade FBiH.

Narednih dana ćemo tražiti da nam doznače ta sredstva, mada nisam neki veliki optimist. U međuvremenu zbog stalnih aktivnosti i pojačanog angažmana naših policajaca naši izdaci, odnosno troškovi amortizacije su ogromni”, ističe Kljajić.

 

Željko Komšić diže vojsku zbog migranata u Bihaću?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Loša sigurnosna situacija u USŽ, migranti pristižu u velikom broju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Iz Kantonalnog(Županijskog) ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju, naročito u Bihaću i Velikoj Kladuši.

”Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje USK dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu” – izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH. ”Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak itekako usložnjava humanitarnu, a samim tim i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu” – dodao je glasnogovornik Policije USK.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutarnjih poslova USK. “U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko napuštenih objekata, u kojima su upravo boravili migranti.

Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u privremenom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje korisnika usluga ovog centra”, sažetak je posljednjih policijskih izvještaja o situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovo tražio pomoć nadležnih državnih institucija. ”Nadamo se nastavku uspješne suradnje s Europskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolirati situaciju. Zaista je pitanje šta bi bilo bez njihove podrške. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija, jer ne smijemo i ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen.

Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa Vučjak” – riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića. Za sada nema novih informacija ni o eventualnom zatvaranju prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća za što je, kako je ranije rečeno, potrebna suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari