Connect with us

Hrvatska

Varaždin proslavio 29. obljetnicu oslobođenja grada

Objavljeno

-

Foto: Hina

Svečanošću kod Križa zahvalnosti u Varaždinu je u utorak proslavljena 29. obljetnica oslobođenja toga grada i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna, a tom se prigodom podsjetilo na riječi predsjednika Tuđmana da je oslobođenjem toga grada otvoren put oslobođenju domovine.

U manjem opsegu nego prijašnjih godina, a u skladu s epidemiološkom situacijom, svečanost su organizirali Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grad Varaždin i Varaždinska županija. Vijence su položila izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Grada Varaždina, Varaždinske županije te ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.

Stožerni brigadir Vjeran Rožić podsjetio je u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata na važnost oslobođenja Varaždina od 32. korpusa tadašnje JNA i na naoružavanje Hrvatske vojske višestruko većom količinom oružja nego što je tada imala.

“Ostvarena je pobjeda strategijskog značaja. O tome govore riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: ‘Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, a oslobođenjem vašeg grada otvoren je put oslobođenju cijele naše domovine'”, podsjetio je Rožić na Tuđmanove riječi.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da su Varaždinci uvijek znali prepoznati povijesni trenutak i krenuti u oslobađanje svojega grada.

“Cijela ova ratna operacija izvedena je uz suglasnost i vodstvo tadašnjega nacionalnog vojnog vodstva prvoga hrvatskog predsjednika i upravo stoga mi smo odlučili da ove godine, a najkasnije na proljeće, konačno postavimo i spomenik prvome hrvatskom predsjedniku u gradu Varaždinu“, najavio je Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je pobjeda u Varaždinu po svom doprinosu snazi Hrvatske vojske nemjerljiva s bilo čim.

“Odluka koju smo donijeli samostalno na Kriznom štabu da napadnemo i dovedemo do predaje Korpusa spasila je tisuće života, omogućila skraćenja rata, a utjecala je i na buduće pobjede sve do Oluje i u samoj Oluji”, istaknuo je Čačić.

Državni tajnik Ministarstva obrane brigadni general Zdravko Jakop istaknuo je u govoru da je to područje sjeverne Hrvatske prvo oslobođeno i da je taj kraj naoružao domovinu.

“Policajci iz Varaždina, ali i susjednog Međimurja bili su ti koji su zadnji napustili Vukovar. Nažalost, neki se nikada nisu vratili. Isto tako, iz ovog našeg sjevernog dijela, gdje su nam govorili da smo ‘domobrančeki’, prvi smo ušli u Knin, izvjesili zastavu i time označili kraj Domovinskog rata“, rekao je Jakop.

Uoči polaganja vijenaca i prigodne svečanosti, svetu misu za poginule hrvatske branitelje u varaždinskoj je katedrali predvodio biskup mons. Bože Radoš. (Hina)

22. rujna 1991. – Oslobođen Varaždin

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas