Pratite nas

BiH

Vehabije: Islamska država je blizu Sarajeva!

Objavljeno

na

Pripadnici vehabijskog pokreta su izračunali da je libijski grad Sirt od Sarajeva udaljen točno 1417,85 kilometara i to pozivanje na kilometražu samo za naivne je obična igra.

Islamska država bliža je Sarajevu nego što možemo i zamisliti, priopćavaju radikalni islamisti iz BiH preko svojih portala uz naglasak: “Grad Sirt u Libiji koji je u sastavu Islamske države i Islamskog Hilafeta toliko je blizu Sarajevu da se može reći da nam je u susjedstvu.”, piše Dnevni list.

Što stoji iza ovakvih tvrdnji, radi li se o vješto upakiranim konkretnim najavama dolaska Islamske države u Sarajevo i BiH ili o porukama takozvanim vehabijama spavačima koji čekaju signal i nalog za akciju? Što god bilo, nije teško dokučiti da se pripadnici vehabijskog pokreta ne šale i svako okretanje glave od onoga što rade i priopćavaju može donijeti nesagledive posljedice. Oni su izračunali da je libijski grad Sirt od Sarajeva udaljen točno 1417,85 kilometara i to pozivanje na kilometražu samo za naivne je obična igra.

– Kad ovo vidimo, jasno je da nam je Islamska država bliže nego što smo mogli i zamisliti, poručuju vehabije i dodaju da “BiH od Libije dijeli samo jedna država, Italija, ili dvije, Italija i Hrvatska, ako se gleda alternativni koridor”. Nimalo slučajno, oni naglašavaju da je Sirt bliži glavnom gradu BiH od čak deset europskih metropola – Stockholma, Talina, Londona, Moskve, Helsinkija, Osla, Lisabona, Dublina, Madrida i Rejkjavika!

Ono što je isprva djelovalo kao ludost i preambiciozni pothvat koji neće imati nikakve velike posljedice i koji će nestati jednakom brzinom kojom se pojavio, polako postaje globalna opasnost, priopćava vehabijski pokret u BiH i dodaje:
– Islamsku državu i proglašenje Islamskog Hilafeta 80 godina nitko ranije nije uspio realizirati. To je sada uzburkalo sve zapadnjačke vlade i duhove i Islamska država je pokrenula cunami koji u ovom trenutku djeluje nezaustavljivo.

Inače, vehabije u BiH preko svojih brojnih portala djeluju anonimno i ne otkrivaju identitet, a ključne stavove priopćavaju kroz nepotpisane tekstove. Za svaki slučaj, prije svega one pravne naravi, ograđuju se napomenom da je “moguće da stvari izražene u ovom tekstu ne održavaju uređivačku politiku portala, a izneseni komentari su privatna mišljenja autora”.

– Sirija, Irak, Egipat, dijelovi Nigerije, Jemena, Afganistana, Pakistana, Filipina, Libana, sada i Libije, sutra tko zna koje zemlje, padaju jedna za drugom kao kruške u naručje ljudi koji se bore da Alahov zakon vlada cijelom zemaljskom kuglom, objašnjavaju vehabije iz BiH svoju informaciju da je Islamska država bliža Sarajevu nego što se može zamisliti. Iz komentara njihovih sljedbenika se razaznaje oduševljene blizinom Islamske države uz poruke “Jedva čekam” i “Loše se piše svim nevjernicima kad ISIL dođe kod nas”.

Treba reći da se zbog svojih stavova na meti vehabijskog pokreta našao Husein Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

– Muslimani Bošnjaci u BiH islam doživljavaju kao unutarnju duhovnu snagu, a ne kao politički program. Naravno, postoje pokušaji da se jedan broj njih instrumentalizira za tuđe ciljeve. U pitanju su novac, obećanja i interesi ili puka manipulacija naivnima koji vjeruju kako ratuju za uzvišene ideale islama, a ne vide da su uvučeni u bratoubilački rat za interese drugih o kojima ništa ne znaju, precizan je stav reisa Kavazovića.

Govoreći o eventualnim opasnostima po BiH od Islamske države, on ističe:
– Ako želimo sačuvati ovaj bh. prostor od velikih tragedija, moramo očuvati vlastite tradicije, ne samo kod muslimana već i kod drugih, jer ih najbolje poznajemo i nemamo strahova koji nas uvijek sapliću kada se pojavi nešto daleko i nepoznato.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari