Pratite nas

Istaknuto

VIDEO KOJI JE ODUŠEVIO: Klapa Samoana – Moja Hercegovina

Objavljeno

na

Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva sve to ima zemlja ta…. Dečki, svaka čast!!

[ad id=”93788″]


[ad id=”93788″]

Video by Mladen Leko – Canberra, ACT, Australia

“Klapa Samoana” oduševila hrvatsku zajednicu Canberre

Nakon što je zadivila ljubitelje glazbe fantastičnim nastupom u Veleposlanstvu Hrvatske ranije tijekom godine, Klapa Samoana ponovno se vratila u Canberru i održala koncert „Pjesmom kroz lijepu Našu“ koji se 29. svibnja održao u prostorima nogometnog kluba Croatia Deakin.

Klapa iz Aucklanda, čiji su članovi porijeklom sa Samoe i Tonga, odlično je zabavila sve prisutne pjevajući pjesme iz svih dijelova Hrvatske predanošću i entuzijazmom prelazeći s dijalekta na dijalekt uklapajući pritom besprijekorno i stihove na engleskom, samoanskom a pripremili su čak i interpretaciju „O sole mio“ (naravno na talijanskom jeziku) na koju bi originalna Tri tenora – Pavarotti, Domingo i Carreras – bili ponosni. Među ostalima tijekom stominutnog programa izvedene su klasične a capella verzije pjesama „Ju te san sa zajubija“, „Vilo moja“, „Ne diraj moju ljubav“, „Ružo moja crvena“, „Moja jube“ te bezvremenski hit Dubrovačkih trubadura „La musica di notte.“

Frontman klape Samoana, Christian Malietoa Brown oduševio je i zabavio publiku svojim sve boljim znanjem hrvatskog jezika i jedinstvenim spojem šarma, osjećaja za humor i opuštene samoanske prirode  objasnivši kako je došlo do toga da su se dečki iz Aucklanda počeli baviti klapskim a capella pjevanjem i tako došli do vlastitog stila pjevanja: „Prvi puta kada sam čuo hrvatsku klapu kako pjeva bio sam zadivljen sličnostima s tradicionalnim samoanskim pjevanjem i znao sam da se time želim baviti. Naučivši više o hrvatskoj kulturi, shvatio sam da su ove sličnosti dublje, ljubav prema vjeri, obitelji i domovini nalaze se u središtu obaju kultura – i  iako nemamo izravnih veza sa Hrvatskom, ove dijeljene vrijednosti nadahnjuju nas pjevati sve naše pjesme, ne samo hrvatske, ovim stilom inspiriranim Hrvatskom klapskom izvedbom.“

Lokalni tamburaški sastav TS Loza velikodušno je ponudio opremu i razglas za koncert te su se Klapi Samoana pridružili na pozornici izvedbe za pamćenje „Da te mogu pismom zvati“, „Ne dirajte mi ravnicu“, „ Croatio iz duše te ljubim“ i nezaboravne izvedbe „Moja Hercegovina“ koja je poslužila kao prikladno finale koje je sve prisutne diglo na noge.

Nakon nastupa svi su željeli porazgovarati s članovima Klape Samoana ili se fotografirati s njima. TS Loza nastavio je zabavljati prisutne različitim pjesmama tijekom nastavka zabave.

Posebno valja spomenuti redovitog suradnika Vjesnika Ivicu Rilka koji je tom prilikom odradio posao ton majstora, fotografa, svirao je cajon te Marka Ojurovića iz Prve Lige koji se pridružio Klapi Samoani u nevjerojatnim izvedbama Gibonnijeve „Oprosti“, Bebekove „Laku noć svirači“ u sam smiraj zabave. Na YouTube-u  i Facebooku mogu se pronaći video snimke s koncerta.

Na putu prema smještaju za tu noć, Klapa Samoana stala je na kasan zalogaj i bilo je uistinu dirljivo vidjeti ove mladiće kako prije jela zahvaljuju Gospodinu. Oni zaista žive u skladu sa svojom vjerom, obitelji i domovinom te su prigrlili hrvatsku kulturu kao vlastitu. Stoga, kada sljedeći puta budu u gradu, učinite si uslugu i pogledajte ih – nećete biti razočarani.

Mladen Leko & Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Objavljeno

na

Objavio

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati